Опасне тајне млевеног меса

Док милиони људи широм света уживају у хамбургеру, само мали број зна да је такво месо прошло кроз дуг процес обраде у којем су адитиви неибежни. "Pink slime" је један од „омиљених“ месарских додатака који увећавају профит, а нарушавају здравље.

Укусна и на први поглед лепа храна доступна је свуда, али мало ко познаје начине на које се она производи. Неретко су многи у заблуди да купују свеже и здраво месо, не знајући да је пут од кланице до продавнице дуг, а да су додаци попут "pink slime"-a неизбежни.

Према подацима до којих су дошли Еј-Би-Си и Џејми Оливер, "pink slime" је додатак у 70 одсто млевеног меса које се продаје у америчким самопослугама или се користи у ресторанима брзе хране. Индустријско име му је „фино текстурисана говеђа кртина", а скраћеница LFTB.

"Pink slime" се прави од онога што од говечета преостане када се у кланици од њега одвоје месо, кожа, кости и изнутрице. Реч је углавном о везивном ткиву, са салом и траговима меса, дакле о отпацима који су се некад или бацали или користили за прављење хране за кућне љубимце, псе и мачке.

Међутим, данас када храна постаје све скупља, смишљен је процес да се и такви отпаци искористе.

Прво се загрева у специјалним машинама да би се одвојиле масноће, а онда се третира амонијаком (истим оним који је и састојак кућне хемије) да би се убиле бактерије: салмонела и ешерихија коли.

Коначни производ је једна ружичаста маса у облику штапића која се замрзава и шаље пакерима меса да је помешају за млевеном говедином.

Од једног говечета се тако добије и до шест килограма „ружичастог шлајма", што је, наравно, повећавало профит кланичара.

Тај адитив се иначе производи у пет фабрика које запошљавају чак 5.000 радника.

У самопослугама сe додуше види да је млевена говедина некако превише фина, али трговци то увек приписују усавршеној технологији обраде.

Ова подвала је, нарочито после њеног изношења у емисији Еј-Би-Сија почетком марта, изазвала велику узбуну међу потрошачима, чији је досадашњи учинак прилично импресиван.

Три од пет фабрика „розе шлајма" су затворене, велики ланци самопослуга један по један најављују престанак продаје таквог млевеног меса, а надлежни су, после онлајн петиције која је сакупила 250.000 потписа, најавили да ће престати да се користи и у школским кантинама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво