Стоунова тајна историја Америке

Документарна серија у десет епизода Оливера Стоуна фокусира се на догађаје који су обликовали историју Америке у последњих 60 година. Контроверзни редитељ истиче да је масовне убице, као што су Хитлер и Стаљин, „ставио у историјски контекст".

Контроверзни редитељ Оливер Стоун, који се „специјализовао" за рушење америчких митова, снимио је документарну мини серију „Тајна историја Америке (Secret History of America).

Разговарајући са новинарима на скупу Удружења телевизијских критичара у Пасадени, Стоун је рекао да је масовне убице, као што су Хитлер и Стаљин, „ставио у историјски контекст".

„Стаљин, Хитлер, Мао, Макарти - ти су људи страшно оцрњени у историји", рекао је познати редитељ.

„Стаљин је сасвим друга прича... Не мислим да га осликам као хероја, већ да га представим са више чињеница. Он се против немачке војне машинерије борио више него било ко други. Не можемо људе квалификовати као само 'зле' или 'добре'", истакао је Стоун.

„Хитлер је погодно жртвено јагње у историји и коришћен је јефтино. А он је производ серија догађаја. Узрока и последица... Људи у Америци не знају везу између Првог и Другог светског рата".

„Ја сам био у стању да се поставим у Стаљинову кожу и у Хитлерову кожу и да разумем њихов став. Треба да образујемо наше умове и ширимо видике... Да одемо до оснивања нацистичке партије. Колико су америчке корпорације биле умешане, од Џенерал моторса до Ај-Би-Ема. Хитлер је био човек којег је било лако убити", навео је Стоун.

Серија у десет епизода за телевизију Шоутајм (Showtime), према речима аутора, фокусира се на догађаје „који су у време догађања били умањивани али су круцијално обликовали сложену и јединствену историју Америке у последњих 60 година".

Међу темама којима се Стоун бавио су и одлука председника САД Харија Трумана да баци атомске бомбе на Јапан, као и генеза хладног рата са Совјетским Савезом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво