Краљевске бриге – када је Хари срео Меган

Одлука британског принца Харија да се са породицом пресели у Канаду и званично одступи од својих краљевских дужности изазвала је велику пажњу светске јавности. Очекује се одговор краљице Елизабете Друге уз консултације са представницима британске владе.

„Када је Хари срео... Меган“, постао је анфан терибл британског двора, или је ипак, добро осмишљен пројекат ширења британског утицаја после Брегзита.

Хари и Меган, војвода и војвоткиња од Сасекса, најмлађи брачни пар краљевске породице, траже своје место под сунцем круне своје баке, краљице Елизабете Друге.

Пронашли су га у Канади, где ће са својим сином Арчијем започети живот финансијски независан од краљице, али зависан од оца престолонаследника Чарлса и примања од имовине преминуле мајке Дајане.

Чиме ће се бавити, још није прецизирано, мада Меган може да се врати својој професији – глуми, за шта би свакако била одлично плаћена, док би Хари могао да буде добар војник, какав је био у мисији у Авганистану.

Зашто су се одлучили да напусте Британију?

Војводи од Сасекса Харију је јасно да је на британском двору, бар за сада вишак, поред претендената на престо – оца Чарлса, старијег брата Вилијама и његовог најстаријег сина Џорџа.

Иако се тврди да је краљица Елизабета Друга о њиховом повлачењу сазнала посредством медија, мало је вероватно да о томе никада раније нису разговарали, јер круна подразумева организацију и ред.

Посебно што је вест о томе да ће наставити живот у Канади потврђена на званичној Инстраграм страници краљевске породице. Осим тога, Канада је у саставу британског комонвелта и признаје британског монарха као вођу, односно краљицу Елизабету Другу, тако да у ширем смислу, Хари и његова породица остају под окриљем британске круне.

Доњи дом Британског парламента изгласао је закон о изласку Велике Британије из Европске уније 31. јануара, остаје још потврда Дома лордова.

Следе тешки трговински преговори између Велике Британије и Европске уније, истовремено и са другим земљама, тако да би Хари и његова породица били најбољи промотери британске државе у иностранству.

Харијево одступање од званичних дужности званичног двора није абдикација у класичном смислу, попут оне коју је 1936. године начинио Едвард Осми како би ступио у брак са Валис Симпсон, разведеном Американком.

И Харија критикују да је подлегао утицају и притиску своје супруге Американке, због чега се удаљио од породице и пријатеља, посебно од некада нераздвојног брата Вилијама.

Ипак, ма где био, војвода од Сасекса, принц Хари, увек ће бити у служби краљице и монархије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара