Радно место – глумац

У евиденцији Националне службе за запошљавање постоје само четири незапослена глумца. Иако звучи нелогично, потпуно је јасно - много је више оних који глуму виде као могућност избора.

На групи за глуму на Факултету драмских уметности, ове године је конкурисало 418, а примљено ванаесторо младих. Сва места су попуњена. У евиденцији Националне службе за запошљавање, налазе се четири глумца.

Од почетка године до краја септембра, позоришта се нису обраћала Националној служби за запошљавање. Позоришни глумци могу да добију сталан посао. Некима више одговара да буду слободњаци, али има и оних који желе сигурност.

„Свакако да се они школују мислећи на то у почетку, ајде, запослићу се у неком позоришту, што им ја не препоручујем. Ја им препоручујем свакако да прво добро размисле, јер ситуација код нас се мења из године у годину“, истиче професор и глумац Драган Петровић Пеле.

Ове године посао у неколико београдских позоришта добили млади глумци.

„Та слобода избора да радите у другим кућама, да радите неке ствари које сами хоћете где вас радно место не кочи на тај начин и то све има неке предности, али сам увек за то ако сте у прилици да добијете своју кућу да добијете свој ансамбл да имате континуитет у стварању да је то најважније“, мисли в.д. директора Београдског драмског позоришта, Југ Радивојвић.

Ни младим глумцима, који би да се опробају на филму или у серијама, није ништа лакше. Улоге се добијају по препоруци или на кастинзима, који понекад и нису професионални.

„Човек, ја не знам како он ради кастинг. На бази чега? Прима сигнале из космоса? То је занат. Људи се школују за то“, наглашава Драган Петровић Пеле.

Већина младих људи ипак себе види у позоришту.

„Оно што позориште пружа јесте прво сигурност, друго глумачки тренинг, да ти константно нешто радиш, будеш у кондицији, у форми и психички, и глумачки и физички, у сваком смислу“, сматра Ива Илинчић, глумица.

Иначе, осим на Факултету драмских уметности, будући глумци школују се и на Факултету савремених уметности и Академији уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво