Афера „елитни колеџи“ тресе САД и Холивуд

Највећа до сада афера у вези са пријемом студената на колеџ постала је предмет кривичног гоњења у САД, а на врху листе од 50 људи који су подмићивали тренере на колеџу и људе из центара за тестирање како би помогли њиховој деци да се упишу у најелитније школе у САД налазе се холивудске глумице Фелисити Хафман и Лори Лахлин.

Према неким оценама, овај скандал је тек врх великог брега, наводи Си-Ен-Ен. У средишту „шеме“ био је консултант за пријем, Вилијем Рик Сингер, оснивач фирме "Edge College & Career Network" у Њупорт Бичу у Калифорнији, пренео је АП.

Сингер се изјаснио кривим и његов адвокат Доналд Хелер изјавио је да његов клијент намерава у потпуности да сарађује са тужиоцима, да се каје и да жели да настави са својим животом.

Тужиоци су рекли да су родитељи Сингеру плаћали много новца од 2011. године до прошлог месеца да би подмитили тренере и администраторе да лажно наведу да су њихова деца „звезде“ спортисти како би повећали њихове шансе да буду примљени на факултет.

Поједини родитељи су потрошили стотине хиљада долара, а неки и милионе како би њихова деца била гарантовано примљена, навели су званичници.

Неки родитељи су платили између 15.000 и 75.000 долара по тесту како би помогли својој деци да остваре бољи резултат, саопштили су тужиоци.

„Ови родитељи су каталог богатства и привилегија“, рекао је амерички адвокат Ендрју Лелинг и додао да је због сваког студента примљеног захваљујући превари одбијен по један који је био истински талентован.

Најмање девет спортских тренера и 33 родитеља су међу оптуженима.

Десетине, укључујући и Хафманову, звезду Очајних домаћица, ухапшени су до уторка у подне.

Хафманова је дала кауцију од 250.000 долара након што се појавила пред савезним судом у Лос Анђелесу.

Њен супруг, глумац Вилијем Мејси, није оптужен, иако је агент Федералног истражног бироа изјавио да је био у соби када је Хафман први пут чула „причу“ од инсајдера.

Звезда Пуне куће Лори Лахлин требало би да буде пуштена из притвора касније данас, након што се појави на суду. Како наводи Си-Ен-Ен, њој је одређена кауција од милион долара.

Њен супруг модни дизајнер Масимо Ђанули пуштен је након што је платио кауцију од милион долара.

Тренери који су осумњичени у овом случају радили су на Јејлу, Стенфорду, Џорџтауну, Вејк Форесту, универзитетима Тексас, Јужна Калифорнија и Калифорнија у Лос Анђелесу, а тренер једрења на Стенфорду Џон Вандемор признао је кривицу у уторак у Бостону.

Бивши фудбалски тренер са Јејла признао је кривицу пре него што су објављена документа и помогао је да се изгради случај против других тренера.

Бивши тениски тренер са Џорџтауна Гордон Ернст, који је био инструктор бивше прве даме Мишел Обаме и њених ћерки, такође, је међу оптуженима, као и дугогодишњи тренер женског фудбала са Јејла Руди Мередит, пренео је Дејли мејл.

Према оптужници, између 2012. и 2018. године, када је Ернст био главни тренер мушког и женског тениса на Универзитету Џорџтаун, добио је мито од преко 2,7 милиона долара, а заузврат је укључио у тениски тим десетак кандидата укључујући и оне који нису добро играли тенис како би им помогао да се упишу на факултет.

Ниједан студент није оптужен, а власти тврде да у многим слуцајевима они нису ни знали шта се дешавало.

Неколико оптужених, укључујући Хафманову, терете се за удруживање ради преваре, за шта је запрећена казна и до 20 година затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво