Преминула Арета Френклин

Један од најпрепознатљивијих гласова у музичкој историји и краљица соула, Арета Френклин, преминула је у 77. години од рака панкреаса, преноси агенција АП.

Арета Френклин, која је освојила 18 Гремија, преминула је у свом дому у Детроиту, саопштио је њен портпарол.

„У једном од најмрачнијих тренутака наших живота, нисмо способни да пронађемо прикладне речи да изразимо бол у нашим срцима. Изгубили смо стену наше породице. Љубав коју је имала према својој деци, унуцима и рођацима била је безгранична“, саопштила је породица.

Легендарна певачица се дуго борила са болешћу након што јој је 2010. године констатован рак панкреаса.

Прошлог новембра наступила је у Њујорку, на забави Фонда Елтона Џoна за помоћ оболелима од сиде. Отада није наступала, већ је отказала два концерта заказана за март и април ове године.

Продала је више од 75 милиона албума. Имала је 77 песама које су доспеле на „Билбордову“ листу „Хот 100“ и 20 синглова који су освојили прво место на ритам и блуз листама.

Рођена је у Мемфису у породици баптистичког свештеника и од раних година се музички образовала учећи од звезда госпела.

Арета Френклин је имала каријеру дугу седам деценија, а један од њених првих хитова из 1967. године Поштовање (Respect) са албума Never Loved The Man The Way I Love You, постала је својеврсна химна покрета за права Афроамериканаца у Америци, а признање јој је одао и челник тог покрета Мартин Лутер Кинг.

Од 1968. била је позната широм Америке и Европе као "Lady Soul" и важила је за симбол црначког поноса, а амерички недељник Тајм јој је посветио једну од насловних страна.

Арета Френклин је 2005. од тадашњег америчког председника Џорџа Буша млађег добила Председничку медаљу слободе, а 10 година касније певала је на инаугурацији председника Барака Обаме.

Иза ње је остала богата музичка каријера са мноштвом хитова, попут Respect, I Say A Little Prayer For You, (You Make Me Feel Like) A Natural WomanThink, који је такође отпевала у, сада већ култној верзији, у филму Браћа Блуз.

Елтон Џон: Краљица је мртва. Живела краљица!

Познате личности широм света изразиле су своје жаљење због смрти краљице соула. Дајана Рос назвала је „дивном, златном душом“, док је Пол Макартни рекао да је била „краљица наших душа“.

„Одвојимо један тренутак да се захвалимо Арети Френклин, краљици наших душа, која је много, много година инспирисала људе“, истакао је бивши члан „Битлса“.

Елтон Џон навео је да је смрт Арете Френклин „ударац за све који воле праву музику, музику из срца, душе и цркве“.

„Читавом свету ће недостајати, али ће се сви и даље радовати у њеном наслеђу. Краљица је мртва. Живела краљица!“, написао је Елтон Џон на Твитеру.

Од Арете су се опростиле и колегинице Ени Ленокс из „Јуритмикса“ и Бет Мидлер називајући је „највећим гласом у историји поп музике“. 

„Тешко је замислити свет без ње. Не само да је била јединствена и бриљантна певачица, већ је њена посвећеност покрету за људска права оставила изузетан утицај на свет“, написала је њена пријатељица и колегиница Барбра Стрејсенд.

Од легендарне певачице опростили су се и Палома Фејт, Џон Леџенд, Лијам Галагер...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво