Симовић: У Лондону се осећам добро, али моје срце...

Млади у Србији су невероватно талентовани, свирају феноменално и треба да верују у себе без обзира на тешкоће, изјавио је један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор Лондонског симфонијског оркестра Роман Симовић, који каже да се у Лондону осећа добро, али да његово срце тамо не припада.

Цењени виолиниста сматра да за младе таленте у Србији нема довољно ширине и да зато одлучују да оду у иностранство где је тржиште много веће.

„У страху су шта ће се десити када заврше факултет, где ће да свирају, са ким и ко ће да им плати за то што раде, а то су страшна питања“, рекао је Симовић који је за Танјуг говорио и о нашим познатим виолинистима прослављеним у свету, наводећи да је одлазак невероватних талената које Србија велика трагедија за нашу земљу.

Сигуран је да виолинисти Немања Радуловић и Стефан Миленковић обожавају да дођу у Србију и да је публика „луда“ за њима, али да бирају да живе у иностранству због економске ситуације у нашој земљи.

Симовић је поручио да би држава требало више да подржи уметнике и као пример навео руског, светски познатог пијанисту Дениса Мацујева, који је у Русији веома битан – укључен је у културу, али је и у Думи и пита се за многе ствари.

„Они знају да им је такав човек веома битан и он живи у Русији иако би могао да живи било где. Њега држава довољно финансијски подржава и он себи може да дозволи да живи у Москви. Било би феноменално кад би ми могли да живимо на овим просторима јер ја обожавам Београд, а волим и Црну Гору“, истакао је Симовић.

Иако је концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, каже да му је много лакше да нађе заједнички језик са нашим људима него са Енглезима.

„Они цене мој таленат и ја се у Лондону осећам добро, али моје срце тамо не припада и волео бих да се сви ми који смо, нажалост, отишли, сакупимо и направимо неку велику промену, али за то морамо да имамо огромну подршку људи који нешто могу да промене... да ли је то Министарство културе, Влада Србије, Влада Црне Горе, није битно, али нама треба много већа подршка“, додао је Симовић.

Коментаришући „рецепте“ за издвајање из масе, музичар је младим колегама поручио да, попут нашег прослављеног виолинисте Немање Радуловића, нађу нешто своје и верују у то без обзира на то шта други причају.

„Немања је нашао своју причу и подједнако феноменално свира и класику, као и Нишку бању. Он је то приближио људима и његови концерти се распродају за сат времена. Коларац може да буде три пута распродат и људи ће опет хтети да купе карте за његов концерт, јер им је то интересантно“, нагласио је Симовић и поручио да данас више није довољно само да се изађе на сцену и одсвира нешто.

Свако треба, истиче виолиниста, да нађе свој пут јер је свачији пут другачији и нико нема исту каријеру.

„Човек треба да верује у себе, никад да не стане већ увек да гази до циља који је замислио и верује у то“, поручио је Симовић који је рекао да му је музика све и да не може без виолине, али да му је, ипак, породица на првом месту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво