Шербеџија: Човек увек мора имати илузије

На 25. Фестивалу европског филма на Палићу, глумцу Радету Шербеџији уручена је награда „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији. Један од најзначајнијих глумаца у бившој Југославији, ексклузивно за РТС каже да глумачки и занатски припада театру, а да је његова права природа у крупном кадру.

Раде Шербеџија поново је у Суботици, у граду у којем је, према сопственом признању, досегао врхунац у глумачком сазревању, када је у чувеном КПГТ-у, са Љубишом Ристићем креирао посебну позоришну естетику, глумио на свим језицима ондашње земље и веровао да стварају праведније друштво.

„Кад стојим овде, сећам се свих оних представа које смо овде радили, 'Тита Андроника', овде негде је било буре смрти где смо возили мотор унутра, боже, шта смо све радили“, присетио се Шербеџија.

Харизматичан и тачан у античким и Шекспировим комадима, уверљив и као идеалиста, усамљеник, љубавник, сарађивао је са најзначајнијим редитељима у Југославији, а затим у Америци.

„Човек увек мора имати илузије. Чак и када је најгоре, човек мора да има оптимизам. Ја упркос свему сам оптимиста, упркос свим тим стварима и најгрознијим ратовима који су се догодили овом народу, ја опет сам оптимиста. Кад погледаш шта се све догађало кроз историју, како су се градови дизали и пропадали, па пропадао је и Рим, највећи град на свету, и Рим је пропао и опет се дизао. Опет су се дизали и тако и људи, исто тако са својим животима“, истиче глумац.

Фудбал, тенис, риболов, кафана и поезија, страсти су Радета Шербеџије. Ово последње поклонио је суботичкој публици.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво