Дутерте: Ако све жене потпишу петицију, поднећу оставку

Филипински председник Родриго Дутерте бранио се од напада након што је пољубио удату Филипинку у Јужној Кореји и нагласио да ће поднети оставку уколико довољно жена буде увређено тим његовим потезом и потпише петицију којом се он позива да поднесе оставку.

Дутерте је свој пољубац описао као „чист шоу-бизнис“ са намером да забави публику, преноси Ројтерс.

„Ако буде довољно жена... Заправо, мислим да ако све жене овде потпишу петицију да поднесем оставку, поднећу оставку“, рекао је Дутерте у уторак по повратку из Јужне Кореје.

Феминисткиње су тај потез окарактерисале као „перверзњачки чин“ којим се омаловажавају његови женски критичари који су бесни због честих понижавајућих коментара, од којих неки имају и сексуалну конотацију.

Филипински председник нашао се на мети критика након што је пољубио у уста Филипинку која ради у Јужној Кореји.

То се догодило на једном скупу у Сеулу када је Дутерте позвао две раднице на бину како би им уручио књиге и онда једну од њих пољубио у уста, пренео је раније Би-Би-Си.

На снимку се види жена која се смеје и окупљени радници, пореклом са Филипина, како аплаудирају Дутертеу.

Међутим, невладине организације, али и корисници друштвених мрежа тај су потез филипинског председника критиковали, а њега назвали „одвратним театралним мизогиним председником“.

Би-Би-Си је подсетио да то није први пут да Дутертеа оптужују за непримерено понашање према женама.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 06. јун 2018, 14:44)
Стева [нерегистровани]

Дутерте

Председник Филипина Дутерте је суверениста.Невладине организације у спрези са дубоком државом су кивни на њега јер не прихвата диктате из Вашингтона.Води самосталну политику и настоји да реши проблеме у својој земљи.Нарочито су кивни, када је пре две године дословце поручио бившем председнику САД-а Обами, да се тера дођавола.

(среда, 06. јун 2018, 13:30)
Stefan [нерегистровани]

Jao Bože...

Pa ona je sva ushićena jedva čekala da ga poljubi, još ispade čovek kriv. :)