Свет нестрпљиво ишчекује краљевско венчање у Виндзору

Краљевско венчање принца Харија и америчке глумице Меган Маркл биће по много чему јединствено. Поред астрономске цене која је издвојена за венчање, верује се да ће церемонију пратити неколико милијарди људи и да ће бити и гледанија од венчања принца Вилијама и Кејт Мидлтон. Међутим, венчањем са принцом Харијем Меган Маркл ће ући у историју као прва жена мешовите расе која се удала за члана краљевске породице. Пренос венчања пратите на Првом програму РТС-а од 12.20.

За многе је, чини се, славље већ почело. Постоје неки који кампују већ данима да би поздравили младенце. Истичу да су ту да их подрже и да воле краљевску породицу.

„Природно је да је узбуђена млада и да су узбуђени чланови њене породице, па чак и њени сународници Американци. Поготово туристи, узбуђени су и Енглези, поготово они конзервативни који живе у руралним деловима земље. Но за разлику од претходног пута посебно су узбуђени они, како у Британији тако и широм Комонвелта, који немају белу боју", каже дописница РТС-а из Лондона Ивана Милорадовић.

Осамдесетих година брак принца Чарлса са принзецом Дајаном, краљевског порекла, био је по мери тачерске Британије. Принц Вилијам је оженио жену из народа Кејт Мидлтон. Прикладно постблеровској Британији. Данас принц Хари прави нови искорак.

„Жени се женом која није беле пути, разведена је, није чак ни Британка и бави се глумом. Дакле све то би пре педесет година било потпуно незамисливо. Сада више није и не само што није већ је и изузетно добар пи-ар у постбрегзитовској Британији зато што се Британија поново окреће свом бившем царству Комонвелту а у њему углавном не живе белци“, додаје Ивана Милорадовић.

„Британија постаје мултирасно друштво. Имајмо у виду да је на челу Лондона Британац који је пакистанског порекла. На неки начин се тиме се шаље порука да више не постоји ексклузивитет англасаксонске расе која би требало да управља Уједињеним Краљевством“, наводи Дејан Поповић, бивши амбасадор Србије у Великој Британији.

Британска краљевска породица омиљена је међу Британцима. Међутим, не мањака популарност и широм света. Отуда и не чуди што ће и данашња свечаност имати много већи значај иако је принц Хари тек шести по реду наследник британске круне. Без дилеме његова породица је највећи производ који Уједнињено Краљвство нуди свету.

„То је део меке моћи Уједнињеног Краљевста као што је енглески језик или британски универзитети. Нешто што привлачи људе широм света. То ће бити венчање које ће увећати обрт на улицама не само Лондона него и осталих британских градова. Широм света ће се поклањати пажња овом догађају што ће даље промовисати интересе“, истиче Поповић.

„Краљевска породица добија на имиџу, добијају и сви они око њих, од туризма преко произвођача шоља, разних привезака, сви они који ће продати нешто у вези са тим догађајем. На крају дана велики медији ће имати велике спонзоре“, каже Борислав Миљановић, маркетиншки стручњак.

Двеста педесет припадника војске биће на улицама, а процењује се да ће око 100.000 посетилаца у Виндзору посматрати венчање.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво