Преминуо познати модни креатор Ибер де Живанши

Оснивач модне империје „Живанши“ легенда француског и светског дизајна Ибер де Живанши преминуо је у 92. години, потврђено је у модној компанији. Остаће упамћен и као креатор легендарне мале црне хаљине коју је у филму „Доручак код Тифанија“ носила Одри Хепберн.

Преминуо познати модни креатор Ибер де Живанши Преминуо познати модни креатор Ибер де Живанши

Легендарни француски дизајнер који је осмислио модне стилове Џеки Кенеди и Одри Хепберн преминуо је у 92. години.

„Са великом тугом обавештавамо вас да нас је напустио Ибер де Живанши“, навео је у саопштењу партнер модног дизајнера, Филип Ване.

У поруци објављеној преко модне куће „Живанши“ наводи се да Ванеов бол дели Живаншијева родбина – нећаци, братанице и њихова деца.

Ибер де Живанши рођен је у француском градићу Бове 21. фебруара 1927. године у породици у којој је било много уметника. Између осталог, Иберов прадеда са мајчине стране израђивао је костиме за позориште, а неки његови модели отишли су и у Јелисејску палату.

Његов отац је био маркиз од Живаншија и надао се да ће његов син постати адвокат, али Живанши је веома млад почео да показује интересовање за дизајн, пренео је Ројтерс. Млади Живанши је почео студије права, али се након Другог светског рата уписао у Школу лепих уметности у Паризу.

Његова прва колекција појавила се 1952. године и зарадила је око милион евра у поруџбинама, што му је омогућило да оснује сопствену компанију – "The House of Givenchy" 1952. године.

После феноменалног дебија отишао је у Њујорк где је коначно упознао Кристобала Баленсијагу са којим је остао пријатељ до његове смрти.

Пријатељство са Одри Хепберн, коју је упознао 1953. године на снимању остварења Сабрина, помогло му је да се вине међу звезде модне сцене.

Током 40 година сарадње и дружења са глумицом коју је називао својом музом настале су бројне креације које ће остати забележене у историји моде, али и филма.

Осим гардеробе, Ибер је креирао за своју кућу и парфеме и тканину за опремање ентеријера хотела. Након више од 30 година Живанши је 1988. године продао свој бренд компанији „ЛВМХ Мое Емеси - Луј Витон“.

Модни креатор повукао се из модне индустрије 1995. године када је за главног дизајнера куће „Живанши“ постављен Џон Галијано.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво