Путујућа изложба о Дејвиду Боувију стиже у Њујорк

Путујућа изложба посвећена легендарном британском музичару Дејвиду Боувију биће наредне године представљена у музеју „Бруклин“ у Њујорку, пренео је данас лист „Њујорк тајмс“.

Изложба у том музеју биће одржана од 2. марта до 15. јула 2018. Музеј ће поред сталне поставке, изложити још неколико музичких партитура и руком написане белешке славног музичара.

Путујућу изложбу посвећену Боувију посетило је више од милион људи од њеног лансирања у Лондону 2013. године.

Ретроспектива "David Bowie Is" (Дејвид Боуви је...) садржи фотографије, видео-снимке, текстове, костиме и друге предмете музичке звезде. То је иначе једина званична изложба посвећена њему.

Изложбу је у Лондону видело 312.000 људи, у Торонту 146.500, Сао Паулу 80.000, Берлину 151.000 и Чикагу 193.000 људи, саопштио је раније лондонски музеј „Викторија и Алберт“ одакле је почела изложба.

То је први пут да је тај музеј посветио изложбу једној рок звезди. Један од кустоса лондонског музеја, Викторија Броукс, изјавила је да „Боуви није обична рок звезда, јер је ушао у сваку област културе“.

Боуви је преминуо 10. јануара 2016. од рака јетре. Свој последњи албум Black Star издао је два дана пре смрти, 8. јануара на свој 69. рођендан.

Култни музичар је познат по мењају имиџа и стила. Његов албум The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars из 1972. године устоличио га је у велику британску и светску музичку звезду.

Музичар је инспирацију за лик Зигија Стардаста нашао у стварној личности, британском рокенрол певачу Винсу Тејлору који је после нервног слома почео да верује за себе да је прелазно биће између ванземаљца и Бога.

Боуви, чије је право име Дејвид Роберт Хејворд-Џоунс, објавио је неколико десетина албума, међу којима су најпознатији Space Odity (1969), Heroes (1977), Scary Monsters and Super creeps (1980), Let's Dance (1983), Never Let me Down (1987) и Tin Machine (1990).

Глумио је многим филмовима, а најзапаженија улога му је у филму страве и ужаса Глад (1983) редитеља Тонија Скота, у којем су играле и Катрин Денев и Сузан Сарандон.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 06. окт 2017, 05:17)
anonymousTO3A [нерегистровани]

ЕЕЕЕ БАШ ВАМ ХВАЛА...

... Идем часком да помузем краве, на*раним свиње и ето ме у Њујорк... ракију ћу да испекнем кад се вратим! Хвала ви што сте ме на време обавестили!