Преминуо „краљ трубе“ Фејат Сејдић

После кратке и тешке болести, један од најпознатијих музичара са ових простора, „краљ трубе“ Фејат Сејдић преминуо је ноћас у свом дому у родном Бојнику у 76. години, потврдио је његов унук Небојша.

Са 14 година прихватио се трубе у оркестру свог оца Кадрије и од тада је свирао са најпознатијим музичарима.

Пре 14 година се повукао из активног свирања, након чега је трубу предао унуку Небојши. После повлачења претрпео је шлог. Министарство културе му је 2009. године доделило државну пензију за допринос националној култури.

„Мој живот је труба. Нема жеље која ми се није испунила, а посебно ова последња да добијем националну пензију“, рекао је Сејдић за РТС у једном од својих последњих интервјуа.

Слушали су га Јосип Броз Тито, Шарл де Гол, принц Томислав Карађорђевић, Зоран Ђинђић, Мило Ђукановић, Орсон Велс, Вили Брант, Леонид Брежњев, Ричард Бартон, енглеска краљица Елизабета Другa и многи други.

Освојио је велики број награда и вишеструки је победник Сабора трубача у Гучи.

„Труба тражи душу, неће без душе да се свира, не помажу ноте ако је немаш“, говорио је Сејдић.

Фејат Сејдић ће бити сахрањен сутра на сеоском гробљу у Бојнику.

Реакције колега

Отишао је велики музичар, перфектан господин и сјајан човек, сложили су се Дејан Петровић, Сања Илић и Бора Дугић, саговорници Танјуга, поводом вести да је у 76. години умро легендарни трубач Феад Сејдић.

Један од најцењенијих наших трубача Дејан Петровић нагласио је да још увек не може да верује да нас је заувек напустио велики музичар.

„Као клинац сам му се дивио. Он је за мене увек био перфектан господин. Покушавао сам да учим од њега како је бити велики господин на сцени, у самом музицирању, облачењу, опхођењу према колегама и медијима“, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да се увек сав најежи када помисли колико је добрих ствари иза себе оставио Сејдић. „Био је композитор, изврстан инструменталиста, педагог... Увек је веровао у породичне вредности. Био ми је узор у сваком смислу. Много ми је жао што је отишао“, истакао је Петровић.

Композитор и пијаниста Сања Илић нагласио је да је Сејдић био пионир нове трубачке музике у Србији.

„Напустио нас је велики музичар који је заправо био велики музички феномен. Био је аутентичан на сцени и по стилу музицирања и компоновања. Са друге стране Сејдић је био једноставан човек одан породици. Биће упамћен у историји културе наше земље“, сматра Илић.

Фрулаш Бора Дугић каже да ће Сејдића пре свега памтити генерације трубача као узора и педагога.

„Он је свирао са душом. Било која квалитетна музика ако се свира без душе престаје да буде музика. Сејдић је иза себе оставио упечатљив начин свирања и као велики музичар трудио се да то подели са свима који су били заинетересовани за трубу. Сви ти музичари који учили од њега данас у србију представљају посебну културну баштину“, казао је Дугић.

број коментара 9 пошаљи коментар
(среда, 23. авг 2017, 00:08)
Dejan [нерегистровани]

Komentar

Slava mu

(уторак, 22. авг 2017, 19:34)
anonymous [нерегистровани]

Tuzno,bre,Fejate

Odleteo je kondor,da pociva u miru,jer dok je Sejdica,cuce se i truba.

(уторак, 22. авг 2017, 18:16)
Rade [нерегистровани]

Najveći je otišao

Pre 35 godina kada me je deda odveo prvi put u Guču,zaljubio sam se u trubu zato što sam njega slušao uživo,strašno je svirao,drugačije od ostalih,genijalno.To savršenstvo ne može da se dostigne,s tim se rodiš.Jednom u 100 godina.On je bio više od trubača,idol i uzor svima koji sviraju trubu.U svemu.Slava ti,maestro

(уторак, 22. авг 2017, 15:42)
anonymous Lala [нерегистровани]

Veliki gubitak ,

Ovoga puta će truba zasvirati u znak žalosti jer nam ode još jedan muzički velikan , nek mu je večna slava i laka crna zemlja . Saučešće svima koji žale za ovim virtuozom na trubi .

(уторак, 22. авг 2017, 13:49)
anonymous [нерегистровани]

Fajat

Kad zgrmi njegova truba ja se najezim!!!Neka ti je vecna slava legendo!!!!

(уторак, 22. авг 2017, 12:46)
Milan [нерегистровани]

Velika zalost Srpskog naroda

Pocivaj u miru i sviraj sviraj Fejate I sa onoga sveta

(уторак, 22. авг 2017, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

jedan od najboljih

Neka mu je večna slava!

(уторак, 22. авг 2017, 11:51)
Goran [нерегистровани]

Neka mu je vecna slava i hvala

Strasno, samo se gase!!!
Hoce li Srbija imati naslednika ovakog maestra?

(уторак, 22. авг 2017, 11:46)
anonymous [нерегистровани]

Neka mu je vecna slava

Fejat je bio jedan od najtalentovanijih trubaca svih vremena. A iz price ljudi koji su poreklom iz Bojnika, cuo sam i da je bio pravi gospodin kao i to da se pre nekoliko godina povukao iz trubackog posla zbog mozdanog udara. Srbija je izgubila mnogo odlaskom Fejata.