Преминуо „краљ трубе“ Фејат Сејдић

После кратке и тешке болести, један од најпознатијих музичара са ових простора, „краљ трубе“ Фејат Сејдић преминуо је ноћас у свом дому у родном Бојнику у 76. години, потврдио је његов унук Небојша.

Са 14 година прихватио се трубе у оркестру свог оца Кадрије и од тада је свирао са најпознатијим музичарима.

Пре 14 година се повукао из активног свирања, након чега је трубу предао унуку Небојши. После повлачења претрпео је шлог. Министарство културе му је 2009. године доделило државну пензију за допринос националној култури.

„Мој живот је труба. Нема жеље која ми се није испунила, а посебно ова последња да добијем националну пензију“, рекао је Сејдић за РТС у једном од својих последњих интервјуа.

Слушали су га Јосип Броз Тито, Шарл де Гол, принц Томислав Карађорђевић, Зоран Ђинђић, Мило Ђукановић, Орсон Велс, Вили Брант, Леонид Брежњев, Ричард Бартон, енглеска краљица Елизабета Другa и многи други.

Освојио је велики број награда и вишеструки је победник Сабора трубача у Гучи.

„Труба тражи душу, неће без душе да се свира, не помажу ноте ако је немаш“, говорио је Сејдић.

Фејат Сејдић ће бити сахрањен сутра на сеоском гробљу у Бојнику.

Реакције колега

Отишао је велики музичар, перфектан господин и сјајан човек, сложили су се Дејан Петровић, Сања Илић и Бора Дугић, саговорници Танјуга, поводом вести да је у 76. години умро легендарни трубач Феад Сејдић.

Један од најцењенијих наших трубача Дејан Петровић нагласио је да још увек не може да верује да нас је заувек напустио велики музичар.

„Као клинац сам му се дивио. Он је за мене увек био перфектан господин. Покушавао сам да учим од њега како је бити велики господин на сцени, у самом музицирању, облачењу, опхођењу према колегама и медијима“, рекао је Петровић.

Он је напоменуо да се увек сав најежи када помисли колико је добрих ствари иза себе оставио Сејдић. „Био је композитор, изврстан инструменталиста, педагог... Увек је веровао у породичне вредности. Био ми је узор у сваком смислу. Много ми је жао што је отишао“, истакао је Петровић.

Композитор и пијаниста Сања Илић нагласио је да је Сејдић био пионир нове трубачке музике у Србији.

„Напустио нас је велики музичар који је заправо био велики музички феномен. Био је аутентичан на сцени и по стилу музицирања и компоновања. Са друге стране Сејдић је био једноставан човек одан породици. Биће упамћен у историји културе наше земље“, сматра Илић.

Фрулаш Бора Дугић каже да ће Сејдића пре свега памтити генерације трубача као узора и педагога.

„Он је свирао са душом. Било која квалитетна музика ако се свира без душе престаје да буде музика. Сејдић је иза себе оставио упечатљив начин свирања и као велики музичар трудио се да то подели са свима који су били заинетересовани за трубу. Сви ти музичари који учили од њега данас у србију представљају посебну културну баштину“, казао је Дугић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво