Свет филма опрашта се од Џерија Луиса

Велика имена Холивуда и Бела кућа данас одају признање „уметнику и неуморном творцу углавном визуелних комичних сцена“ Џерију Луису.

„Џери Луис је био мајстор свог заната“, рекао је редитељ Мартин Скорсезе и додао да је био визионар и велики уметник. „Био је изванредан човек с којим сам имао част да радим. То је било незаобравно искуство“, истакао је Скорсезе у чијем је филму Краљ комедије глумио Луис.

Глумац Роберт де Ниро је рекао да је Луис био његов пријатељ који је под старе дане задржао смисао за хумор. „Недостајаће нам. Био је зачетник америчке комедије“, нагласио је Де Ниро.

Бела кућа је издала саопштење у којем се наводи да је Џери Луис био један од највећих комичара и хуманиста. „Луис нас је засмејавао више од пола века док је његов добротворни рад утицао на милионе људи“, наводи се у саопштењу Беле куће.

Комичар Џим Кери, који је раније отворено рекао да му је Луис главна инспирација, рекао је да је преминули глумац био неприкосновени геније. „Ја постојим као глумац јер је он постојао“, рекао је Кери.

Новинар Лари Кинг је рекао да је Луис био мајстор комедије и невероватни глумац.

Џери Луис, којем је право име било Џозеф Левич рођен је у Њуарку 16. марта 1926, и осим глумом бавио се и писањем сценарија и режирањем.

Глумац је постао популаран током четрдесетих и педесетих година 20. века као члан двојца Мартин-Луис, заједно с певачем и глумцем Дином Мартином.

Режирао је неколико остварења међу којима су The Ladies Man 1961. године, The Errand Boy (1962), и најчувенији The Nutty Professor (1963).

Као професор филма на Универзитету Јужне Калифорније снимио је филм Which Way to the Front као омаж легендарном Чарлију Чаплину.

Поред филмских активности, Луис, отац седморо деце, бавио се добротворним радом и помагао је физичким и ментално хедикепираним особама, посебно у борби против мишићне дистрофије. Због тих активности био је именован и за добитника Нобелове награде за мир.

Луис је једном приликом правећи смешне гримасе рекао да „не може да буде озбиљан човек који има вечито девет година“.

Један од најуспешнијих холивудских комичара, Џери Луис, преминуо је у 92. години у свом дому у Лас Вегасу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара