Преминуо „краљ комедије“ Џери Луис

Један од најуспешнијих холивудских комичара, Џери Луис, преминуо је у 92. години. Луис је био најпознатији по сарадњи са Дином Мартином, са којим је снимио 16 филмова и постигао огроман успех.

„Краљ комедије“ Џери Луис, који је доминирао педесетих година 20. века у Холивуду, преминуо је у сну у свом дому у Лас Вегасу. Познати комичар је патио од хроничне болести срца још откад је пре 35 година претрпео снажни инфаркт, који је једва преживео.

Луис, чије је право име Џером Левич, био је амерички комичар, глумац, сценариста, продуцент, режисер и филантроп. Важи за једног од најпопуларнијих и најинвентивнијих забављача у историји Холивуда.

Рођен је 1926. године у Њуарку у Њу Џерзију, а дебитовао је на великом платну улогом у филму Моја пријатељица Ирма 1949. године.

Светску славу стекао је након што се као млади комичар 1946. године удружио са певачем Дином Мартином, оформивши двојац „Мартин и Луис“.

После великог успеха њихових наступа у ноћним клубовима и серије популарних филмских комедија у продукцији „Парамаунт пикчерса“, Луис је започео самосталну каријеру, током које је и добио надимак „краљ комедије“.

Критичарима је једном поручио: „Ја сам вишеструко талентован, богат и међународно познат геније. Имам коефицијент интелигенције 190, што ме наводно чини генијем. Људима се то не допада. Али мој одговор критичарима је једноставан: 'Ја волим самог себе. Волим шта сам постао. Поносан сам на то шта сам постигао'.“

Осим 16 филмова које је снимио са Дином Мартином, Луис ће остати упамћен по остварењима Откачени професор, Bellboy, Краљ комедије (у ком је глумио са Робертом де Ниром) бројним комичарским специјалима, али и улози Леа Свитија у филму Аризона дрим, Емира Кустурице.

Добитник је бројних награда за допринос филму и комедији, од којих су најзначајнија признања Америчких комичара, Асоцијације филмских критичара, Венецијанског филмског фестивала, америчке Академије филмских уметности и наука. Француска га је одликовала Легијом части. Додељене су му и две звезде на холивудском Булевару славних.

Током читавог живота бавио се хуманитарним радом и био је велики филантроп. Био је изузетно активан у прикупљању новца за борбу против мишићне дистрофије. Од 1952. до 2011. године сваке године водио је телетоне за прикупљање новца, а процењује се да је прикупио око 2,6 милијарди долара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво