Сахрањен Миливоје Мића Марковић

Музичар и композитор Миливоје Мића Марковић сахрањен је данас на Новом гробљу у Београду, а од њега су опростили бројни пријатељи и сарадници. Зоран Христић истакао да је једина утеха да када овај свет напусти музичар иза њега остаје „снажан и јединствен звук“.

„Када губимо драге људе, губимо и део себе, а за утеху је када нас напусти музичар иза њега остаје звук. Снажан, јединствен звук који нам је оставио на дар бескрајно даровити Миливоје Мића Марковић“, рекао је Христић.

„Мићина музика нам улива наду и одвраћа од намере да будемо 'отписани'. Скидао је звезде са неба, како би мирно отишао у 'звездану прашину'. Испратимо Мићу, душу од човека на то промишљено место“, истакао је Христић.

Кларинетиста, саксофониста, композитор, аранжер и публициста Миливоје Мића Марковић преминуо је 5. јула у Београду у 78. години.

Као композитор, прославио се музиком за филм Љубавни живот Будимира Трајковића и за серију Отписани. Велика признања добија док је био вођа „Секстета Марковић-Гут“, па је у једном холандском листу после гостовања у тој земљи, писало да је „Миливоје Марковић скинуо звезде са неба“.

Током каријере био је један од шефова ПГП-а и уредник у Телевизији Београд, председник Савеза композитора Југославије.

Са Милошем Петровићем оснива "M&P South Quartet", етно-џез оријентације, који је снимио два це-деа.

Аутор је плана и програма наставе за џез кларинет и саксофон, објављен у Просветном гласнику Србије. Држао је класу саксофона и кларинета у Музичкој школи „Станковић“ у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара