Преминуо Миливоје Мића Марковић, легенда џеза

Кларинетиста, саксофониста, композитор, аранжер, публициста, дугогодишњи уредник у Телевизији Београд Миливоје Мића Марковић преминуо је ноћас у 79. години, саопштила је породица.

Миливоје Мића Марковић, рођен у Загребу 20. марта 1939. године, гимназију и Музичку школу „Фрањо Кухац“ похађао је у Осијеку. Упамтио је како је у детињству у Осијеку, у главној улици у којој је живео са родитељима и братом, на бандери био звучник са којег је слушао тадашње хитове. Звао је то „улични програм“, који је „скидао“ са великим задовољством.

У Београд долази 1957. године и након положене аудиције постаје члан Удружења џез музичара Београда. Уписао је студије права и паралелно наставио школовање у Музичкој школи „Јосип Славенски“ где је 1959. године дипломирао.

Постаће и први дипломац џез одсека Музичке академије у Грацу.

Као саксофониста брзо ће добити надимак по највећем из своје бранше – Колтрејн, а добро се памти његов концерт на Коларцу са легендарним Кларком Теријем.

Као композитор, прославио се музиком за серију Отписани и за филм Љубавни живот Будимира Трајковића.

Велика признања добија док је био вођа Секстета Марковић-Гут – у једном холандском листу после гостовања у тој земљи, писало да је „Миливоје Марковић скинуо звезде са неба“.

Током каријере био је један од шефова ПГП-а и уредник у Телевизији Београд, председник Савеза композитора Југославије. Предводио је Биг бенд.

Са Милошем Петровићем оснива „М енд П саут квартет“ (M&P South Quartet), етно-џез оријентације, који је снимио два ЦД-а.

Аутор је плана и програма наставе за џез кларинет и саксофон, објављен у Просветном гласнику Републике Србије.

Држао је класу саксофона и кларинета у Музичкој школи „Станковић“ у Београду.

Аутор је занимљивих телевизијских интервјуа са амбасадорима у Београду, а почетком деведесетих писао је колумне у Борби у којима је молио да се прекине с ратом и безумљем.

На џез фестивалу „Нишвил“ добио је Награду за животно дело.

Више од 50 година био је у браку са Радмилом Микић Мики, некада веома популарном интерпретаторком лаких нота.

Дела која остају будућим генерацијама

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је у име Министарства и у своје лично име, телеграм саучешћа Радмили Микић, супрузи преминулог Миливоја Миће Марковића.

„Миливоје Мића Марковић остаће упамћен не само као врсни композитор и џез музичар, већ и као свестрана личност која је свој таленат и знање успешно реализовала и у улогама педагога, музичког уредника, аутора и водитеља“, пише у телеграму.

Вукосављевић је истакао да је Марковићу, печат који је оставио на домаћој и светској џез сцени, омогућио још за живота улазак у плејаду великих имена српске музике и културе.

„Нама и будућим генерацијама остају његова дела, да нас подсећају на лепшу страну живота и буду узор и путоказ младим музичарима“, додао је министар Вукосављевић у телеграму саучешћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара