Четири деценије „Монтија Пајтона"

Пре четрдесет година емитована је прва епизоде серије која обележила британску поп-културу и која је постала синоним за "ишчашени" острвски хумор. "Летећи циркус Монтија Пајтона" први пут је емитован 5. октобра 1969. године, на првом каналу Би-Би-Сија. Емитовано је укупно 45 епизода, а дружина је снимила и пет дугометражних филмова.

Глумци који су играли у култној британској телевизијској серији „Летећи циркус Монтија Пајтона" обележили су 40 година од почетка емитовања.

Прва епизода емитована је 5. октобра 1969. године, на првом каналу Би-Би-Сија.

Сценаристи серије и главни глумци били су Џон Клиз, Тери Гилијам, Ерик Ајдл, Тери Џоунс, Мајкл Пејлин и Грејам Чапман.

Равноправан члан креативног тима „Монти Пајтон" био је и данас познати режисер Тери Гилијам, једини Американац у постави.

Гилијам је, осим учешћа у писању сценарија, био задужен за анимације, које су биле заштитни знак „Летећег циркуса".

Сва петорица Британаца из поставе били су „Оксбриџ" студенти - Пејлин и Џоунс похађали су Оксфорд, где су се и упознали, док су Клиз, Чепмен и Ајдл били чланови „Футлајтса", чувене позоришне трупе са Универзитета у Кембриџу.

Клиз је Гилијама упознао у Њујорку, приликом гостовања трупе „Футлајтс" у САД.

Пре „Летећег циркуса", екипе са Оксфорда и Кембриџа „укрстиле" су се радећи различите забавне радио и ТВ емисије на Би-Би-Сију.

Назив серије „Летећи циркус Монтија Пајтона" настао је делимично и због репутације коју је необична дружина имала у Би-Би-Сију.

Наиме, Мајкл Милс, један од шефова у забавном програму, инсистирао је да реч „циркус" буде укључена у назив серије, јер су за групу разбарушених момака у Би-Би-Сију говорили да „тумарају по згради као циркус".

Они сами су додали реч „летећи", да би избегли асоцијацију на прави циркус, а и да би „звучало као неки термин из Првог светског рата".

„Монти Пајтон" им је, како кажу, звучало као име „неког изузетно лошег позоришног агента", али и као „ име особе која би могла да их све држи на окупу".

Емитовање „Летећег циркуса Монтија Пајтона" завршено је децембра 1974. године, после 45 епизода.

Глумци су касније снимили и неколико дугометражних филмова: „А сада нешто сасвим другачије", „Монти Пајтон и Свети грал", „Житије Брајаново", „Монти Пајтон уживо у Холивуду", „Смисао живота Монтија Пајтона".

Поводом 40. годишњице, петорица живих чланова групе - Грејам Чапман је умро 1989. - снимили су документарац „Монти Пајтон: Скоро па истина (Адвокатова верзија)" (Monty Python: Almost the truth (The Lawyers Cut)).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво