Буркини на страницама часописа за мушкарце

Сомалијско-амерички супермодел Халима Аден, постала је прва муслиманка која је снимила фотографије у буркинију за познати часопис „Спортс илустрејтед“.

Халима Аден се појавила на страницама годишњег издања часописа Спортс илустрејтeд, посвећеног купаћим костимима, у буркинију који покрива цело тело осим лица, шака и стопала.

Снимање је обављено у кенијском избегличком кампу где је Халима Аден одрасла пре него што се као седмогодишња девојчица преселила у Америку. Хиџаб је почела да носи још као тинејџерка.

„Сада смо у прилици да на јавној сцени видимо политичарке, пословне жене, новинарке и многе успешне жене које носе хиџаб и то је порука коју сам и ја желела да пренесем. Почашћена сам што се Спортс илустрејтед одважио на овај корак да покаже лепоту жена које се скромно облаче“, нагласила је Халимау изјави за Би-Би-Си.

Издање Спорт ислустрејтеда који је на насловници представио Тајру Бенкс и Бијонсе, је амерички часопис са претежно мушком публиком, те су реакције на ове фотографије биле врло различите.

Један од пратилаца њиховог налога на Твитеру је прокоментарисао да ако ове жене носе хиџаб и покривају своје тело, без обзира да ли због вере или скромности, онда је нелогично да се сликају у секси позама за часопис који је познат по фотографијама голих жена.

У другом коментару стоји да би било примерено да су се ове фотографије нашле у каталогу за куповину купаћих костима. Међутим, објављивање у часопису намењеном мушкарцима, потпуно обесмишљава сврху ношења хиџаба.

Пратиоци на Инстаграму су имали више позитивних коментара и хвалили су намере Спорт илустрејтеда да укључи и ову категорију жена на своје странице.

У интервјуу који је дала за Би-Би-Си 2017. године Халима је објаснила да хиџаб доживљава као своју „круну“. Није јој јасно зашто је необично бити манекенка која носи хиџаб.

Први буркини дизајнирала је Ахеда Занети, муслиманка из Аустралије која је желела да омогући својим сународницама да уживају на плажама. Међутим, буркини до данас изазива контроверзе, посебно од када су у Француској хтели да забране његово ношење јер се противи закону о секуларизму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво