Од старог намештаја прави луксузан, а он постаје – уметничко дело

Чачанка Марија Лукић је на Машинском факултету дипломирала ваздухопловство, али се бави дизајнирањем и репарацијом намештаја. Ужива у хобију, који је претворила у склоп посла и уметности. Старим комадима намештаја даје лични печат и потпуно нови изглед.

Да би старе витрине, столице, столови, комоде, поново засијале у неком новом светлу, Марија Лукић данима ради у својој радионици, у једном бајковитом подруму у центру Чачка. С пуно љубави, ручно рестарурира намештај који тако постаје право уметничко дело.

„Нема коришћења машина, значи овде се све ради ручно, четком, и просто ми не можемо користити никакве компресоре, никакве неке машине које раде онај, завршни рад“, каже Марија.

Од старог прави ново, модерно и луксузно, а од хобија, професорки у машинско-саобраћајној школи, репарација намештаја постао је занат којим се бави у слободно време.

Од Министарства привреде, прошле година прва је добила сертификат којим се ручно осликани комади намештаја и други производи од дрвета Марије Лукић сматрају производима уметничког заната.

„Тако што сам први пут применила своју технику бохо шик, а то је мешавина шеби шика и бохо шика, односно мешавина различитих техника. На основу тога приказала сам нешто што сам једина радила у то време“, објаснила је Марија.

Каже да је овим послом фасцинирана још од деведесетих година, када је међу првима учила тајне заната у Вимблдону, као и да сада има доста оних који се баве сличним послом.

„За сваког има места, за свачији рад има места. Ја  сам више за неку међусобну сарадњу и за неко међусобно, да кажем, дружење заједничко, зато што се ту размењују идеје, размењују технике и свако, свако је јединствен на свој начин“, сигурна је Марија.

Посебности Маријине уметности доприносе и боје, које сада сама саставља и креира тонове, па је и због тога сваки комад намештаја који изађе из њене радионице – уникат.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 0 Пошаљи коментар