Због геоблокаде казна за „Гес“ 40 милиона евра

Европска комисија казнила је у понедељак компанију „Гес“, познати модни бренд, са око 40 милиона евра због блокирања прекограничне интернет продаје и задржавања вештачки виших цена у земљама Централне и Источне Европе у односу на западне чланице Европске уније.

Европска унија је забранила геоблокаду у интернет трговини. Поједине онлајн трговине нису дозвољавале продаје у неким земљама чланицама, што представља дискриминацију потрошача.

Нова правила о забрани геоблокаде на снази су од 3. децембра, преноси Хина.

„Кроз уговоре о редистрибуцији, 'Гес' је покушао да спречи потрошаче у ЕУ да купују у другим чланицама ЕУ, спречавајући трговце да рекламирају и продају у иностранству. Компанија је на тај начин успевала да одржава цене вештачки високим, посебно у земљама централне и источне Европе. Због таквог понашања данас смо санкционисали 'Гес'“, рекла је комесарка за тржишну конкуренцију Маргрете Вестаџер.

Комисија је смањила казну за 50 одсто, на 39.821.000 евра, јер је „Гес“ (Guess), компанија са седиштем у Сједињеним Америчким Државама сарађивала у истрази.

Комисија је утврдила да су „Гесови“ производ у просеку за пет до десет одсто скупљи у Бугарској, Хрватској, Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Чешкој, Румунији, Словачкој и Словенији него у земљама Западне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво