Весела и моћна жута боја

Иако у Јапану представља храброст и одважност, жута боја у многим културама доводи се у везу са суштом супротношћу - кукавичлуком и опрезом. Осим на семафору, „сунчане" нијансе ове боје су свуда око нас.

Упркос томе што у многим културама жута боја асоцира на кукавичлук или опрезност, због чега је највероватније и изабрана за једно од сигналних „светиљки" на семафору, особе које се при избору гардеробе, шминке или елемената животног простора одлуче за њу, не красе такве особине уопште.

Како је у питању топла боја, и жута је, попут црвене, контрадикторне симболике. Неки као прву асоцијацију, када је у питању ова боја, имају светлост Сунца, што, опет, симболизује раздраганост, наду и срећу.

Ипак, жута носи и печат обмане, тако да се може тумачити и позитивно и негативно. 

Жене су у прошлости годинама носиле жуте траке и као симбол наде да ће им се мужеви вратити из рата. Данас, такође, дневна соба обасјана таквим украсима и машнама вољеним особама симболично „исказује" поздраве добрододошлице.

Захваљујући томе што су светле и лако уочљиве, јарке нијансе жуте боје веома су корисна тамо где је неопходно ставити ознаку о опасности. Знаци и налепнице упозорења жуте боје сигнализирају ризик, али је за непосредну опасност ипак резервисана црвена.

У неким културама жута боја доводи се у везу са кукавичлуком, а у Египту је знак жалости. Током средњовековног периода глумци су због тога облачили жуте одоре које су означавале неку везу са смрћу.

Са друге стране, у Јапану представља храброст и одважност, док се у индијској култури доводи у везу са трговином, а забележено је да у неким крајевима света означава и мир.

Тимски играч

Као основна боја жута функционише одлично, међутим, неки стручњаци сматрају да боље долази до изражаја уколико се комбинује са другим бојама, било да је у питању шминка, гардероба, намештај или башта.

У ситуацијама када су црвена и наранџаста сувише „јаке" или тамне, јарка, лимун жута дочараће праву дозу узбуђења.

Затвореније нијансе плаве и сиве боје веома се лако „враћају у живот" поред жутог детаља попут каиша, ташне, ципела или ешарпе, а за наглашенију живост потребна је блуза, сукња или панталоне. Исто правило важи и за животни простор - уз веселе ситнице разлике ће бити више него очигледне.

Цитрусне комбинације наранџасте и отвореножуте недвосмислено асоцирају на лето, док бледе, готово пастелне нијансе жуте боје делују неутрално уз тамније и богатије боје.

Комбинација која због великог контраста највише привлачи пажњу је свакако удруживање жуте и плаве боје.

Према речима модних стручњака, неутрална сива и веома мало црне поред жуте даће хај-тек изглед, док „пакт" између жуте и црвене побуђује осећај високог узбуђења.

Боје земље и маслине лепо се уклапају са загаситијим нијансама жуте дајући софистициран, али веома природан изглед.

Валер жуте боје креће се од најсветлијих пастелних нијанси, преко лимун жуте, боје шафрана, карамеле и злата, све до загаситих дубина окер тонова и боје сенфа. Моћ жуте боје је велика и неке особе вешто је окрећу у своју корист.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво