Каква је разлика између хиџаба, никаба и бурке?

Муслиманске жене широм света носе различите врсте одеће – док једне хиџабом покривају главу, косу и врат, неке носе никаб од главе до пете са отвором за очи или, пак, бурку која нема чак ни такав отвор, већ само једва прозирну мрежицу.

Каква је разлика између хиџаба, никаба и бурке? Каква је разлика између хиџаба, никаба и бурке?

Марама се сматра знаком скромности и симболом вере, а она коју носе муслиманке назива се хиџабом, наводи Би-Би-Си.

Хиџаби се носе у различитим стиловима и бојама, а врста која се најчешће носи на Западу покрива главу и врат, али не и лице.

Никаб је вео за лице који обично има прорез за очи, али се може носити и са засебним заром за очи, а уз њега иде пратећа марама.

Бурка, најзатворенији од свих муслиманских велова, из једног је дела и покрива и лице и тело, често са само уском мрежицом у пределу очију.

Поред хиџаба, никаба и бурке, које су најпознатије врсте одеће муслиманки, постоји и дводелни вео који се назива ал-алмира, а састоји се од тесне капе од полиестера или памука и мараме која се носи преко ње.

У региону Персијског залива популарна је такозвана шајла, дугачка правоугаона марама која се омотава око главе и причвршћује на раменима.

Неке муслиманке носе и химар, дугачак вео који пада до струка, а потпуно прекрива главу, врат и рамена, али не и лице.

Многе Иранке носе чадор, врсту плашта који прекрива цело тело, а често испод њега на глави имају једну мању мараму, наводи Би-Би-Си.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво