Зебра и леопард у ормару

Још у давна времена људи су носили гардеробу са шарама дивљих животиња. Последњих деценија анимал принт више носи женска популација, а након повремених пауза тиграсти модели се сваки пут враћају, чини се, модернији него икад.

Да ли је у питању зов природе или носталгија за давно прохујалим каменим добом, тек модни дизајнери целе године масовно посежу за дезенима који дочаравају шаре из животињског света.

Све је у игри - од глатке, светлуцаве змијске коже до розикастих отисака нешто већих примерака мачака.

Хаљине са чамац изрезом са мотивом зебре, панталоне од питонове коже или мајца са дугачким рукавима и капуљачом од кашмира са шарама леопарда, било који комад гардеробе може носити шаре животињског царства.

Још од четрдесетих година прошлог века када је амерички дизајнер Норман Норел користио леопард шаре, с времена на време наиђе прави модни бум током којег се креатори просто утркују ко ће на занимљивији и необичнији начин да употреби тиграсти, зебрасти или неки други мотив пресликан са леђа неке животиње.

Ипак, човек је много пре 20. века користио праву кожу истих тих животиња као одећу, тако да може да се каже да су ти дезени присутни у некој врсти ормара већ вековима.

Негде око Другог светског рата када је развој технологије то омогућио прешло се са праве коже на принтове, то јест реплике животињских шара.

Упркос модернизацији, дезени верно дочаравају драж природе, али не без разлога за приговор.

Критичари истичу да се користе махом шаре животињских врста које би човек без много размишљања могао да убије, оних које нису део његовог свакодневног живота и стога су то најчешће питони, леопарди, тигрови, жирафе.

Мишљења о гардероби која је урађена према мустри нечије коже су подељена. За неке је то врхунац елеганције, додир луксуза и престижа, док је за друге искорак у кич, неукус и немаштовитост.

У последње време дизајнери се све више одлучују за неприродне верзије анимал принтова, попут циклама и плавих леопард шара.

Ципеле, ташна, блуза, сукња или ешарпа са мотивима животињског света, појединачно уклопљени са тексасом или једнобојном кожом су класика и, према речима модних стручњака, ту нема много простора за грешку, али при компликованијим комбинацијама два или више дезена треба бити више него обазрив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво