Не можеш да купиш одећу - изнајми је!

Усред рецесије, у Аустралији цвета нова грана модног бизниса - изнајмљивање фирмиране гардеробе путем интернета. Власнице сајтова које изнајмљују гардеробу признају да је за ту идеју делимично одговоран и филм „Секс и град".

Аустралијaнкама које ни у рецесији не би да се одрекну скупих, дизајнираних одевних предмета, понуђена је могућност да путем интернета - изнајме гардеробу.

Покушавајући да изађу на крај са смањењем плата и отказима, многе Аустралијанке следе пример америчких жена и изнајмљују фирмирану гардеробу или, пак, купују половну.

„Посао нам је процветао, нарочито у последња три месеца. Изледа да рецесија чини чуда за ово чиме се ми бавимо", каже за Ројтерс Симон Сантана, оснивач сајта www.lovemeandleaveme.com, првог и најпрометнијег сајта у Аустралији који се бави изнајмљивањем одеће познатих модних дизајнера.

„Забележили смо рекордан број нових чланова и рекордан број изнајмљивања. Изгледа да су се људи прилично загрејали за ту идеју", каже Симон.

Сајт тренутно има пет хиљада чланова који, осим да изнајме, могу и да купе половну гардеробу или нову која је на попусту.

Овај сајт је један од седам сличних који функционишу на територији Аустралије. Клијенти су им различитих година и професија, а нуди им се изнајмљивање одеће, обуће и торби најпознатијих модних кућа као што су Прада, Луј Витон или Шанел. Све то, по разумној цени.

Примера ради, Прадина хаљина која у малопродаји кошта 1.900 аустралијских долара (1.600 америчких), може да се изнајми за око 150 аустралијских долара недељно или 250 месечно.

„С обзиром на тренутну кризу, сви размисле два пута пре него што нешто купе и сви се труде да паметније троше новац. Волим фирмирану одећу и сада могу да набавим четири хаљине по цени једне", објашњава продавачица обуће Симон Маршал, која радо одлази на забаве и, као већина жена, не жели да је (пре)више пута виде у истој гардероби.

Многе Аустралијанке изнајмљују скупу гардеробу само неколико пута годишње, за посебне прилике. Тако им је омогућено да се осећају самоуверено јер су адекватно одевене, а нису потрошиле читаво богатство.

Стиви Деламарта, власница сајта www.indiangiver.com.au сматра да се идеја „примила" захваљујући филму „Секс и град".

У њему Керина асистенкиња Луиз (глуми је Џенифер Хадсон) признаје како изнајмљује торбе познатих дизајнера, јер не може да приушти да их купи.

„Мислим да 'револуција изнајмљивања' тек долази. У наредним годинама биће то једна од најјачих грана модне индустрије", уверена је предузимљива Аустралијанка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво