РТС и СЕМУС Сабором отворили нову етапу народне музике

У организацији Радио-телевизије Србије и Савеза естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС), организовано је такмичење у оквиру којег су проглашени најбоља композиција, текст и аранжман.

Скоро до један сат после поноћи, навијало се и гласало за песме и фаворите на Сабору народне музике. 

Победничка песма првог Сабора народне музике је песма Хасана Дудића Ја сам жена, нисам стена, коју је извела Ивана Шашић.

Значајним појединцима СЕМУС је доделио и награде, међу њима и Национални естрадно-музички уметник Србије.

„То је највише признање, највећа награда која је установљена у Савезу естрадних музичких уметника Србије, и то су заиста добили доајени, као што је Бубиша Симић, Бранко Белобрк, Љубиша Павковић, Лепа Лукић и Недељко Билкић“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, Драгиша Голубовић из Савеза естрадно музичких уметника Србије.

Емисија је трајала дуже него што је било предвиђено а у директном преносу, гледаоци су могли да чују бројне нове композиције народне музике. Учествовало је 24 извођача.

На Сабору је пружена шанса младим талентованим ауторима, као и провереним композиторима.

Специјални гости фестивала били су, поред Драгане Мирковић, и Ана Бекута, Снежана Ђуришић и Маринко Роквић.

„У ревијалном делу, када су се сакупили сви, Драгана Миркоивћ је имала један мали шоу, и она је добила, као најмлађа, награду за животно дело“, додао је Голубовић.

Све извођаче пратио је Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.

О победнику су одлучивали гласови публике и стручног жирија, и то у једнакој размери (50:50). Гледаоци су гласали за своје фаворите путем СМС-а.

„Традиција ће се наставити. По нашем општем утиску, и свих сарадника и организатора, апсолутно је успео фестивал као Сабор народне музике Србије, јер ми на овај начин отварамо једну нову етапу наше народне музике“, закључио је Голубовић.

Сав приход од гласања иде у хуманитарне сврхе, удружењу родитеља деце оболеле од малигних болести „Звончица“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво