Специјални гости на џез фестивалу у Крагујевцу од 24. октобра

Двадесeти Интернационални џез фестивал у Крагујевцу одржава се од 24. до 26. октобра, а поводом великог јубилеја, организатори „РеКреативно дуд“ са партнерима, спремају посебно издање фестивала.

У три дана Фестивала, на Великој сцени Књажевско-српског театра, наступиће неки од тренутно најактуелнијих музичара европске џез сцене, које подједнако воли и критика и публика. 

Велики јубилеј обележиће, пре свега, наступи два биг бенда. Фестивал отвара „Биг бенд“ РТС-a, један од најстаријих европских оркестара тог типа, са традицијом дугом 70 година, за чији наступ влада велико интересовање.

Први пут у Србији, на фестивалу, на затварању, наступа и „ЏезРауш биг бенд“ из Минхена, светска музичка сензација и концертна атракција. 

Бенд џез звук комбинује са техно и хаус музиком, уз врло упечатљив сценски наступ, брише све жанровске границе и нуди публици врхунски музички доживљај.

О њиховој популарности сведочи и податак да свирају преко 120 концерата годишње широм света.

Аустријски трио "The Golden Fang", у специфичној формацији бас, саксофон и бубњеви специјално је формиран за ову прилику од музичара из бенда "Shake Stew" и према речима његових чланова, спрема се да публици понуди јединствену хипнотичку комбинацију афробита и џез грува.

Дуо „Кан и Џан“ из Турске, клавир и контрабас, представља пројекат „Безвремени“, један од најпопуларнијих џез албума у Европи, за који критика каже да „сјаји попут Аладинове чаробне лампе међу толико других џез албума“.

Из Италије долази бенд "Yеllow Squeeds", на челу са увек другачијим Франческом Диодатијем, једним од најбољих џез гитариста Италије, па и Европе. Ретко који бенд окупља тако тражене, изузетне солисте и импровизаторе без премца, који пак воле да свирају заједно и који у свом наступу „концепт бенда“ стављају испред свега. 

Украјински, а српски саксофониста, вансеријски музикални Макс Кочетов наступа са својим „Макс Кочетов квартетом“, док ће домаћи бенд "Тhrillseeking Polumers" показати зашто према мишљењу познавалаца џеза управо њему припада високо место у будућности домаће џез сцене.

„Две деценије дуга традиција фестивала велики је јубилеј тихе упорности, истрајности и љубави према џезу које организатори Фестивала, 'РеКреативно дуд', са сарадницима, показују из године у годину, доводећи у срце Шумадије велика светска музичка имена, међу којима су нека, попут Аните Вардел и Тима Гарланда баш ту, први и једини пут наступали у Србији“, наводе организатори.

Ако се у складу са савременим тенденцијама резултати мере искључиво бројкама онда треба истаћи и да је за 20 година на Интернационалном џез фестивалу у Крагујевцу, одржано више од 120 концерата и наступило више од 400 извођача из 40 држава.

Сви концерти главног програма овогодишњег издања Фестивала почињу у 20 часова на Великој сцени Књажевско-српског театра у Крагујевцу.

Фестивал су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Скупштина града Крагујевца, уз традиционалну подршку Гете института, Италијанског културног центра и Аустријског културног форума у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво