Сања Долежал: „Нови фосили“ су у срцима милиона људи

За многе омиљена поп група на простору бивше Југославије „Нови фосили“ прославиће јубилеј, 50 година рада, концертом под насловом „За добра стара времена“ 15. новембра у београдском Центру „Сава“.

Мини-турнеју „Нови фосили“ започели су у Загребу концертима у „Лисинском“, а након београдског планиран је наступ и у Љубљани. Пред Београђанима наступиће Сања Долежал, Маринко Цолнаго и Владимир Кочиш Зец.

Сања Долежал за Танјуг каже да има осећај да је у Београду на концертима дочекују људи који почели да слушају „Нове фосиле“ пре 36 година када је дошла у бенд. 

„Ми генерацијски идемо заједно кроз трајање 'Нових фосила'. Тајна нашег великог успеха на концертима у Београду кроз све ове године јесу наше изванредне песме које су спојиле медитерански звук са урбаном поп и диско музиком. Наше песме су прошле тест времена и данас су јако популарне, иако је прошло 30 или 40 година од када су настале“, истакла је Долежалова и додала да ће бенд на концерту свирати неке песме које су старе пола века, а за које људи и не знају да су их снимили „Нови фосили“. 

„Међу тим песмама су универзални хитови као што су Када наш брод плови", наводи певачица. 

Према њеним речима, „Нови фосили“ су имали неколико важних момената у пола века постојања. 

„Када су Ђурђица Барловић, Рајко Дујмић и Владимир Кочиш Зец дошли у бенд 1976. године све се променило у југословенској поп музици. Ђурђица је баршунастим гласом оживела те генијалне композиције Рајка Дујмића на стихове поета као што су Момчило Попадић, Зринко Тутић, Марио Михаљевић. ‚Нови фосили' су ушли у срца милиона људи који су живели у Југославији. Тако је и данас. Наш бенд је у срцима милиона људи који живе на простору некадашње Југославије“, објаснила је популарна уметница. 

За њу нема дилеме да песме као што су Сањај ме или Кошуља плава које су старе преко 40 година, универзални поп хитови које воле све генерације: „Људи и данас певају те песме с нама на концертима широм некадашње Југославије“.

Када је Ђурђица 1983. године одустала од деловања у бенду због двоје мале деце, Сања се нашла, како каже, пред великим изазовом.

„Било је прилично рискантно довести младу, неискусну, непотврђену певачицу у бенд која је тотално другачија од Ђурђице Барловић. Чланови бенда су желели тоталну промену јер су знали да нико не може бити замена бриљантној Ђудрђици. Ушли су у потпуну контру и моја младост, веселост и енергија је изнова покренула бенд“, наводи Долежалова.

Сања додаје да је Рајко Дујмић у потпуности преокренуо свој композиторски опус и прилагодио га новој, неискусној, веселој певачици. 

„Имали смо разиграније и веселе песме које су се показале као одличан рецепт за такмичење за 'Песму Евровизије', где смо се попели до четвртог места, а пар година касније 'Рива' је са сличним форматом песме победила“, подсећа Сања Долежал. 

Славна певачица потврђује да ће бити великих изненађења на концерту у Београду. 

„Публика је на концертима у Загребу плакала с нама и нема сумње да ће тако бити у Београду. Ми овом мини-турнејом заправо заокружујемо причу о 'Новим фосилима'", закључила је Сања Долежал.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво