„Млади у опери“ и „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“ у Хрватској

Концерт „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“ одржани су протекле недеље у Ријеци, Моравицама и Плашком. Пројекат музичко-оперске театарске организације МОТО из Београда конкурсно је суфинансирало Министарство спољних послова преко Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци одржан је концерт музичко-оперске театарске организације МОТО из Београда „Млади у опери“ и пројекција филма Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог, аутора Небојше Брадића.

На концерту су наступили солиста Опере Народног позоришта у Београду, баритон Никола Микић, и асистент на Факултету музичке уметности у Нишу Стефан Сретић, а изведене су композиције и арије из опера најпознатијих српских, хрватских и европских композитора: Петра Коњовића, Марка Тајчевића, Јакова Готовца и Ђоакина Росинија.

Програму су присуствовали представници српских организација из Ријеке и Кварнера, а међу угледним гостима био је и декан Музичке академије у Пули Дражен Кошмерл и око 60 грађана Ријеке.

Концерт и пројекција филма одржани су наредног дана и у Дому културе у Моравицама. Програму су присуствовали заменик жупана Приморско-горанске жупаније Петар Мамула, заменик градоначелника Града Врбовско Анђелка Мамула, референт за српску националну мањину у Граду Врбовско Душан Стипановић, председник Већа српске националне мањине Града Врбовско и председник месне заједнице Моравице Милан Вукелић, представник Српске православне црквене општине у Моравицама, протојереј-ставрофор Јеленко Стојановић, и око 40 мештана и представника српских организација из Моравица, Врбовског, Гомирја, Љубошине и Мариндола из Словеније.

Концерт и пројекција филма одржани су и у Кину „Плашки“.

Програму су присуствовали председник општине Перо Дамјановић, заменик председника општине Мара Шупица, председник Већа српске националне мањине Карловачке жупаније Илија Матијевић, председник Већа српске националне мањине Града Огулина Ранко Вишњић, представник Српске православне црквене општине у Плашком, представници Римокатоличке и Баптистичке цркве и око 40 мештана и представника српских организација из Плашког и околине.

Пројекат „Иза кулиса Народног позоришта“, суфинансиран је средствима Министарства спољних послова, односно Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво