Симфонијски оркестар РТС-а у Шангају изводио дела кинеских аутора

У Шангају је вечерас одржан други концерт Симфонијског оркестра РТС-а, у оквиру Пролећног музичког фестивала. Извођена су дела савремених композитора из Кине са темом митологије.

Симфонијски оркестар РТС-а вечерас је имао посебно тежак задатак. Пред кинеском публиком је изводио дела кинеских композитора који су седели у публици.

Кинески композитор Су Менгдонг је похвалио њихову вештину на жичаним и дувачким инструментима.

„Има много оркестара са добрим вештинама, али српски оркестар је показао став и то је драгоцено, то веома ценим“, нагласио је Менгдонг.

Вечерашњи концерт изазвао је велику пажњу кинеских медија, будући да су са РТС-овим симфонијским окрестром наступили и хор шангајског универзитета, кинески баритон Џанг Фенг и млади пијаниста Џанг Шенлијанг, кога називају чудом од детета.

„Оркестар из Србије је веома добар. Не мислим само да свирају добро, већ разумеју кинески комад. Посебно диригент, који схвата намере композитора“, каже Џанг.

„Мислим да је наша отвореност, наш дух, још ближи Кинезима по сензибилитету него што је то типичан западни дух. Тако да је и због тога била олакшана комуникација“, истакао је Бојан Суђић, шеф и диригент Симфонијског оркестра РТС-а.

Публика је на крају концерта маестра враћала на сцену три пута, па је сам Бојан Суђић на крају запевао на кинеском композицију Моја отаџбина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво