„Кал“ и слатке ноте „рокенроме“

Стил којим група „Кал“ свира, западни критичари су назвали „рокенрома“. Успешно спајају традиционалу балканску ромску музику са савременим правцима. Ипак, остали су верни наслеђу и уклопили модерне звуке блуза, рока, хип хопа, обогаћене латино и ритмовима Јамајке.

На питање шта их одваја о других, фронтмен групе Драган Ристић цитира речи Јована Маљоковића: „Када чујете прве ноте, знате да је 'Кал'.“

Група је позната по томе да је веома активна. Наступају редовно у „Муха бару“, а 6. јула по четврти пут ће бити гости на „Егзиту“.

У све то, „угураће“ и малу турнеју по Аустрији и Немачкој.

Ристић се као велики заступник и заговорник заштите и поштовања права Рома осврнуо и на Дан Рома, који се сваке године слави 8. априла.

„Бити уметник, а не бити друштвено ангажован је апсолутна трагедија. Чему данас служи уметност. Наравно, поред задовољења неких културних потреба, служи и за друштвени ангажман, а поготову када се тиче једног народа који је читаву своју историју живео на маргинама збивања“, истиче Ристић.

Мало људи, према његовим речима, зна да је прошле године обележено 1.000 година од егзодуса Рома из Индије.

Додаје да је још трагичнија чињеница да упркос томе што „смо комшије толико векова, Роми су једна од ретких националних мањина која нема ниједну институцију која је субвенционисана од стране државе“.

„Роми без којих српска кинематографија не би имала ниједну Златну палму, почев од Саше Петровића па до Емира Кустурице. Роми немају ни институт за културу. То је оно што је тужно и трагично“, каже Ристић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво