Пере Фаура на Београдском фестивалу игре

Шпански кореограф и играч, Пере Фаура извешће 26. марта, у Београдском драмском позоришту, у оквиру 16. Београдског фестивала игре, соло „Без игре, нема раја“.

Фаура се у свом духовитом комаду на занимљив начин бави историјом игре. 

„Студирао сам кореографију у Амстердаму, где сам живео девет година. Пре седам година сам се вратио у Барселону и тада сам креирао комад у коме сам желео да повежем све утицаје од Маје Плисецкаје и Умирућег лабуда, преко Џина Келија и Певања на киши и Џона Траволте у Грозници суботње вечери, до белгијске кореографкиње Ане Терезе де Керсмакер“, објаснио је Фаура.

Каже да су све четири фигуре подједнако значајне за њега, и имале су великог утицаја, те тако на сцени покушава да одигра Умирућег лабуда и Келијево Певање на киши. Десет пута се пресвлачи уз видео-радове који оживљавају поменуте личности, али пружа и своје виђење игре данас.

Фаура наглашава да воли да користи и референце из поп културе које сви знају и сегменте из колективног сећања – оно што делимо као друштво.

„Опседнут сам играњем са свим тим елементима и њиховом деконструкцијом“, навео је плесач.

Важност мултидисциплинарности у мјузиклима 

Каже да је његов рад и једна врста критике мјузикла, који је волео као дете, и чак касније радио, а оно што му смета код њих јесте извештаченост.

„У мјузиклима, када су јунаци срећни имате жуто светло, гласну музику, раширене руке, све је пренаглашено. Када су људи тужни, то се одмах види на њиховом лицу, боја је плава, музика тиша. Волим мултидисциплинарност у мјузиклима, али ми смета тај извештачени дискурс“, објаснио је Фаура, који је настојао да у свом комаду искористи све театарске елементе – светло, костиме, видео.

Каже и да није кореограф једног стила, једног језика, већ више кореограф концепта.

„Свака представа тражи другачије тело, и ја никада у својим представама не понављам исти стил. Тако сам за овај комад, морао доста да вежбам балет којим се дуго нисам бавио, а и степовање је врло захтевно“, рекао је Фаура.

Његов следећи комад биће о Бобу Фосију, а онда ће се бавити зомбијима.

„Зомбији су супер. Њихови покрети ме подсећају на савремену игру. Везују се за хорор, али има неке лепоте у том телу које је мртво, а ипак живо, које вам се обраћа“, рекао је, загонетно најављујући будуће наступе, играч Пере Фаура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво