„Розенберг трио“ вечерас у Комбанк дворани

Најбољи џипси џез састав на свету – „Розенберг трио“ наступиће вечерас у Комбанк дворани у оквиру 20. фестивала „Гитар Арт“. Трио већ три деценије наступа широм света а гости Београда су већ трећи пут.

Бенд поседује истовремено велику јасноћу, снагу и прецизност. Можда је то разлог зашто их је маестро Стефан Грапели одмах позвао када је први пут видео и чуо ову виртуозну тројку.

„Розенберг трио“ иза себе има 26 студијских и концертних албума, међу којима се посебно издваја Ђангологистс.

Поред репертоара легендарног Ђанга, трио изводи и своја дела међу којима је најпопуларнији гитарски стандард, нумера „Фор Сефора“ коју је компоновао Штокело Розенберг.

Виртуозни Штокело Розенберг предводи трио који је основао са браћом Нони (контрабас) и Нуше (ритам гитара).

Штокело Розенберг сматра се једним од најбољих гитариста свих времена, а многи тврде да је достигао и свог узора, легендарног Ђанга Рајнхарта.

Штокелова непогрешива, изузетно мелодична свирка данас се универзално сматра једним од најбриљантнијих облика свирања гитаре. Добитник је престижне награде Златна гитара коју му је доделио „Гитарист магазин“.

Розенберг је на конференцији за медије у Комбанк дворани рекао да ће београдска публика вечерас имати прилике да се упозна са њиховим класичним репертоаром, међу којима су нумере Ђанга Рајнхарта веома битне. 

„Осим нумера мајстора којег никако не смемо да заборавимо, свираћемо и неке наше ауторске композиције, али и неколико џез стандарда чему се посебно радујемо јер захтевају нашу ситуациону креативност“, изјавио је Штокело и додао да му је велика част што има прилике да, заједно са бендом, наступи трећи пут у Београду.

„Овде публика воли и разуме квалитетну музику... Увек је у Београду величанствена атмосфера и дивно је овде свирати. Људи који организују фестивал „Гитар Арт“ раде сјајан посао и увек ћемо се одазвати на њихов позив“, рекао је Штокело Розенберг.

Признање Златна гитара, за њега је, како каже, велика обавеза јер људи на концертима очекују да виде виртоуза. 

„Наравно да ниједног момента нисам ни помислио да сам бољи од Ђанга Рајнхарта. У нашој малој заједници окренутој џипси џез музици то једноставно нико не изговара. За мене је највећа част што сам у прилици заједно са бендом да наставим његову традицију“, закључио је  Розенберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво