Урош Спасојевић издао албум за норвешку издавачку кућу

Након премијере у оквиру програма "Serbian Showcase" на завршној вечери 34. Београдског џез фестивала у октобру 2018, нови албум ваљевског басисте и композитора Уроша Спасојевића "V" објављен је за норвешку кућу "AMP Music & Records".

У досадашњој каријери Спасојевић је објавио пет албума, а промоцију албума Story on Bass и Third View преузела је, на своју иницијативу, угледна америчка продукција "AbstractLogix".

За потребе новог, петог албума отпутовао је у Норвешку, снимивши га у дуу са ваљевским пијанистом Бојаном Марјановићем, у студију "Rainbow Studio AS" чувеног Јана Ерика Конгсхауга, који стоји иза најважнијих албума куће "ECM".

Као у слову V, симболу по коме је и добио назив, овај концептуални пројекат проналази тачку у којој се спајају две независне линије. Потрага за тим стециштем само је почетак путовања кроз очаравајућу, искрену музику младог српског дуа.

„Музика на албуму има атмосферу музике за филм, филм који никада неће бити снимљен, и инспирисана је музиком норвешког пијанисте и композитора Кетила Бјорнстада. Циљ је био да наш необичан дуо бас гитаре и клавира створи осећај тензије између контраста и комплементарности два инструмента, као и да албум буде концептуалан, па смо строго водили рачуна о свим детаљима, посебно обраћајући пажњу на елементе симоболизма“, истиче Спасојевић.

Урош Спасојевић је у целости компоновао албум "V" посвећен идеји да бас гитара може бити водећи мелодијски соло инструмент способан за одрживу полифонију са елементима импровизационе логике. Истанчаним укусом и елегантним изразом, као аутор стреми једноставности, искрености и оригиналности.

Бојан Марјановић је пијаниста вишеструких способности и интересовања, која обухватају широк дијапазон од класичне музике до импровизационе музике и савременог џеза. Иако класично образован музичар у основни, он успева да претвори свој свестрани музички идентитет и радозналост у истраживање музике које је ослобођено стилских оквира. Ово је њихов први заједнички албум у којем наступају као дуо.

број коментара 0 пошаљи коментар