Најстарији гајдаш раме уз раме са Фејатом Сејдићем

Славко Цветковић из Лебана има 90 година и најстарији је гајдаш у Србији. Поред Фејата Сејдића, једини у Јабланичком округу има мајсторско писмо које се додељује чуварима српске уметничке баштине.

Кад год може, без обзира да ли је киша или снег, Славко Цветковић, најстарији гајдаш у Србији, долази у Дом културе у Лебану да вежба, да се види са пријатељима, да заједно уживају у звуку који само гајде могу да произведу. Чика Славко је гајде почео да свира још као дечак.

„Нема лепшег слушања музика него када гајде свирају. Под прозор их слушаш и уживаш, то је за душу. Те гајде су мене ожениле и провеле кроз цео свет од Софије до Чикага“, каже најстарији гајдаш у Србији, Славко Цветковић.

За очување српске културне баштине добио је бројна признања, а увек ведрог духа, својеврсни је заштитни знак Културно-уметничког друштва „Јабланичко коло“.

„Поред Фејата Сејдића, који је добио престижну награду, чика Славко је други у Јабланичком округу који је добио мајсторско писмо“, напомиње Томислав Јовић из КУД „Јабланичко коло“.

„Кад гајде почну да свирају, дигну публику на ноге било где да смо били, на који концерт ишли“, указује Драган Ђорђевић из „Јабланичког кола“.

Чика Славко ужива и кад свира разне врсте фрула, воли и усну хармонику, али и шупељку, посебну свиралу, некада изузетно популарну на југу Србије.

Славко Цветковић је чувар традиције који марљиво ради на сећању зарад будућности и генерација које долазе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво