Почео 20. Новосадски џез фестивал

Новосадски џез фестивал, 20. по реду, свечано је отворен на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта.

У име града домаћина, Фестивал који ће трајати до 17. новембра, свечано је отворио Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, нагласивши да је реч о јубиларном, 20. џез фестивалу у организацији Културног центра Новог Сада.

„Овај фестивал се током година позиционирао као један од најзначајнијих, не само у нашој земљи него и у региону. Новосадска публика има прилику да слуша најквалитетнији џез, а наш град, захваљујући и овом фестивалу, постаје међународни центар џеза“, рекао је Рожић и захвалио КЦНС што је свих ових година неговао овај фестивал.

Рожић је нагласио да је овај програм нашао своје место и у пројекту Европске престонице културе. Градска управа културе и Фондација „Нови Сад 2021“, у сарадњи са КЦНС, настоје да програм још више унапреде како би фестивал био све квалитетнији.

Праћен бурним аплаузом током изласка на сцену, Војислав Бубиша Симић (94), легендарни диригент Оркестра РТВ Београд, присетио се да је џез у Новом Саду присутан већ 40 година, али да је значај актуелног фестивала велик јер је током две деценије угостио највеће светске звезде џеза.

Потом су на бину изашли извођачи.

Прве вечери Новосадског џез фестивала, у оквиру главног програма, наступио је „Мача Гарибиан трио“ (Macha Gharibian Trio) из Француске.

Мача Гарибијан, певачица, кантауторка, извођач и одважна композиторка позоришне и филмске музике, џез је додала свом репертоару после дужег боравка у Њујорку и успела да добије природни спој свих тих утицаја, мењајући џез, јерменске народне песме и друге незападне традиције и формирајући сопствени стил који представља урбану и модерну мешавину жанрова.

Затим је на сцену изашао „Стив Вилсон енд Вилсонијан грејн“ (The Steve Wilson & Wilsonian's Grain), квартет из Њујорка.

Њихов репертоар представља Вилсонове ауторске композиције и аранжмане, као и композиције чланова бенда.

На крају прве вечери овогодишњег фестивала наступио је аустријски „Јулија Зидл трио“ (Julia Siedl Trio).

Музичарка која потиче из покрајине Доња Аустрија, а живи у Бечу, Јулија Зидл, негује осећајан и топао звук. Њена музичка естетика је префињена, а уједно и изразито разнолика, јер обухвата више стилова. Са својим музичким партнерима, ова пијанисткиња реализује своју потпуну индивидуалну интерпретацију џеза у којој на префињен начин мелодије одређују тон, а суптилно структуриране хармоније и импровизације у служби музике на веома разнолик начин одређују догађаје.

После главног програма, љубитељи џез звука имали су прилику да у СНП клубу уживају у „Џем сешн хаус бенду“.

Фестивал се одржава под покровитељством Града Новог Сада и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницима АП Војводине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво