Некадашњи светски првак у хармоници на сцени Коларца

„Кросовер“ у којем ће се наћи Пјацолин танго, Бартокове и Сарасатеове композиције и ауторска музика извођача чиниће програм концерта Срђана Вукашиновића, некадашњег првака света у хармоници, који ће заједно са Тајланом Ариканом и Жилом Апапом наступити 23. априла на сцени Коларца.

Некадашњи светски првак у хармоници на сцени Коларца Некадашњи светски првак у хармоници на сцени Коларца

Овај прворазредни културни догађај је последњи концерт у циклусу „Коларац - твој свет музике у организацији Центра за музику.

Срђан Вукашиновић је са само 16 година постао првак света у извођењу класичне музике на хармоници. Сада има 32 године и озбиљну каријеру у инострантву. Истиче велико задовољство због наступа у Коларцу.

„Ово ми је други пут да наступам у најзначајнијем концертном простору у Србији. Срећан сам јер ћу сцену поделити са врхунским музичарима као што су Тајлан Арикан и Жил Апап. Тајлан свира тај необичан иструмент, анадолијску лауту, а Жил је један од најзначајнијих виртуоза на виолини данашњице“, рекао је Вукашиновић.

Цењени музичар напомиње да велики број људи у свету очекује промене у презентацији класичне музике.

„Људи желе да слушају класичну музику уживо у опуштенијој атмосфери него што је то случај сада. Промена амбијента у којој се изводи класична музика обезбедиће већу атрактивност таквим догађајима. Када би сви били изричито традиционални, нико не би слушао класичну музику на хармоници, зато те промене мени одговарају. Такве промене радују хармоникаше широм света“, објаснио је Вукашиновић.

Према његовим речима, технолошка револуција која се одвија свуда око нас може још више да афирмише класичну мизику.

„Класична музика има огромну историју иза себе и она ће увек наћи пут до слушалаца. Сада је још више доступна људима преко различитих екрана и верујем да ће нове генерације успети да се заљубе у музику Сарасатеа, Моцарта, Дворжака, Шопена...“, објаснио је Вукашиновић.

Када год нађе прилику прослављени музичар својим пријатељима и колегама одсвира нешто из богатог фоклорног наслеђа Балкана.

„Свирам српску, румунску, бугарску... народну музику. Волим да разгалим људе по свету богатством наше традиционалне музике. Ретко се налази такво фоклорно богатство по Европи као што је то случај са ритмовима и хармонијама које су нам као амнет оставили наши преци“, закључио је Вукашиновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво