Стефановски: Кувао сам албум у глави и души 20 година

Снимио сам најинтимнији албум до сада и верујем да сам успео да се обратим својој публици буквално „на уво“, открива маестрални гитариста Влатко Стефановски најављујући свој концерт 2. априла у београдском Коларцу на којем ће представити албум "Mother Tongue".

Стефановски: Кувао сам албум у глави и души 20 година Стефановски: Кувао сам албум у глави и души 20 година

Славни гитариста је у прес сали Коларца нагласио да је албум Mother Tongue снимио у минималним техничким условима.

„Применио сам апсолутни музички минимализам: један човек, једна гитара и један микрофон. Поред свих напада које доживљавамо на наша чула у доба технолошке револуције, све је мање времена за неку врсту медитације, интроспекцију, за промишљање о суштини нашег боравка на овом и оваквом свету... Углавном се бавимо обављањем техничких 'задатака' и зато сам овим албумом хтео да се одупрем експанзији технологије и машинама које заправо све више слушамо у модерној музичкој продукцији“, објаснио је Стефановски.

Цењени музичар сматра да публика данас уместо музике све више слуша продукцијске трикове.

„После различитих музичких и креативних искустава у животу, сарадње са биг бендовима, рок и фјужн групама, са камерним оркестрима... заслужио сам да се на интиман начин обратим својој публици“, нагласио је Стефановски.

Према његовим речима, није мали изазов да се појави гитариста сам пред публиком, а посебно пред микрофоном у музичком студију.

„Када укључиш дугме за снимање звука, одмах се пребациш у другачију менталну дисциплину. То црвено REC увек опимиње да морате да свирате најбоље што умете. Тему Бистра вода одсвирао сам и снимио из првог покушаја. Једноставно знао сам да је окej“, прича Стефановски.

Некадашњи гитариста легендарне групе „Леб и сол“ каже да је виртруозност поновљива и да зато не воли када тим епитетом часте његово свирање.

„Нисам ја најбржи, нити најбољи гитариста на свету, али се борим да из свог иструмента извучем магију, а код публике произведем неку врсту хипнозе. Наравно у домену уметничког стандарда, а не у домену психијатријских оквира. Ко хипнотише публику има благослов музичких богова. Зато упорно вежбам и тражим нова решења у музици“, нагласио је Влатко.

Славни музичар присећа се да је на Коларцу наступао са легендарним бубњаром Лалом Ковачевим и његовим бендом.

„Лала није добио довољно признања за живота јер је пионирски спајао џез са етно мотивима, импровизацију са балканским фолклором. Он је то чинио седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, а данас је то стандард у којем уживају музичари и публика“, истакао је Стефановски.

Свој концерт 2. априла на Коларцу, како каже, спрема у посебној мери јер је свестан да је то једна од најакустичнијих дворана у региону.

„Биће то свечаност и за мене и за публику. Део те свечаности биће и акустика Коларца. То је изванредна дрвена дворана која је у истој равни са познатим светским дрвеним дворанама, попут оних у Бечу, Лајпцигу, Лондону... Дрво је чудо и није случајно да свирам дрвени иструмент. Дрво је некада било живо, али оно продужава свој живот кроз инкарнацију у гитару или неки други струмент. Клавир, на пример, или гудачки инструменти. Ако се споје квалитет дрвета мог иструмента са дрветом од којег је грађена дворана онда публици стварно следи музичка свечаност“, оценио је Стефански.

О нагађањима око поновног окупљања легендарног фјужн рок бенда „Леб и сол“ Стефановски није желео много да прича.

„Мој син Јан има 17 година, свира бубњеве и све више се интересује како смо снимали те фантастичне албуме са етикетом 'Леб и сол'. Стално ме запиткује како смо снимили неку песму... Свим члановима групе 'Леб и сол' желим добро здравље и то је отприлике све. У мојим плановима нема поновног окупљања групе“, открио је Стефановски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво