Завршена Летња џез академија Нови Сад-Дортмунд

Овај интернационални музички догађај је заједнички пројекат братских градова Новог Сада и Дортмунда, а Културни центар Новог Сада организовао га је у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајић".

Осам дана музичког усавршавања и дружења у просторијама Културног центра Новог Сада и Музичке школе „Исидор Бајић“ крунисано је концертом у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра.

На Академију, која је започела 15 јула, стигло је 70 полазника из Суботице, Сомбора, Београда, Крагујевца, Приједора, Новог Сада, а њих десеторо дошли су из Дортмунда. Међу њима су и полазници пореклом из Србије који живе у иностранству, који лети долазе да похађају Академију.

Сви они су имали прилику да бесплатно усаврше своје музичко знање. Занимљиво је да најмлађи полазник има 12 и по, а најстарији 69 година.

Уочи завршног концерта, уредница музичког програма у Културном центру Новог Сада, Весна Каћански, истакла је да је осам дана, колико је трајала седма Џез академија, протекло у непрестаном учењу и музицирању и подсетила да је чак два пута приређен џем сешон - где су наступали учесници Академије на новосадском броду „Цепелин“ и један на Петроварадинској тврђави испред Галерије „ИТД „Радошевић“ .

Професор, педагог и саксофониста Уве Плат из Дортмунда, похвалио је организаторе и учеснике Академије.

„За разлику од претходних Академија, ове године преовладавали су изузетно млади музичари - полазници, који махом имају 15 или 17 година што нас посебно радује јер су показали изузетан таленат и марљивост“, рекао је професор Плат.

Плат је окупљеној публици представио своје колеге - професоре који су заједно са њим радили на овогодишњој Академији. То су: Грегори Гејнор (Немачка) пијаниста, Ситара Шиманик (Немачка), која ће бити задужена за часове певања, Клаус Хајман (Немачка) трубач, затим Мајтеж Микулетич из Словеније, тромбониста, Бранком Поповић, бубњар, Вања Кеврешан, гитариста Федор Рушкуц, контрабасиста и композитор и Игор Молнар Ђанго, бас гитариста из Новог Сада.

Вече је отворио ансамбл који чине полазници који се први пут сусрећу са оваквом врстом наступа, а потом и певачки ансамбл.

Публици се потом представио напредни ансамбл, који се састоји од полазника који ће се бавити музиком на професионалан начин и на крају, завршне тактове извео је биг бенд, оформљен од свих учесника овогодишње Академије. Концерт који је трајао готово два и по сата, новосадска публика поздравила је аплаузима.

Овај интернационални музички догађај је заједнички пројекат братских градова Новог Сада и Дортмунда, а Културни центар Новог Сада организовао га је у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајић“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво