Концерт „Хаџиманов бенда“ за обнову старе Учитељске школе

Бенд Васила Хаџиманова је на Факултету педагошких наука у Јагодини одржао хуманитарни концерт за обнову старе зграде Учитељске школе у овом граду.

Концерт „Хаџиманов бенда“ за обнову старе Учитељске школе Концерт „Хаџиманов бенда“ за обнову старе Учитељске школе

Због кише, која је претила, уместо у парку факултета, концерт је одржан у амфитеатру који је био пун посетилаца – студената, професора и грађана Јагодине.

Зграда старе Учитељске сколе у Јагодини, у којој је 1892. године основана Мушка учитељска школа, планирано је да буде обновљена и да у њој ради Институт и музеј српског учитељства, а имаће простор за огледне вежбаонице за учитеље и васпитаче, дневни боравак за децу.

То је замисао Одбора за обнову. Правни носилац послова у вези са обновом је „Задужбина Сретена Аџића“ оснивача Мушке учитељске школе, која ради при Факултету педагошких наука.

За обнову зграде, која се налази у кругу Факултета за педагошке науке и доста је руинирана од зуба времена и небриге, потребна је подршка државе, надлежних министарстава и локалне самоуправе како би се обезбедила средства и помогло измештање грађе Историјског архива из приземља зграде, речено је Танјугу на факултету.

Одбор ће са програмом обнове и архитектонским пројектом аплицирати за финансијска средства код приступних фондова Европске уније и затражити подршку Аустрије и Немачке, држава у којима се Аџић школовао и чија је педагошка достигнућа и искуства примењивао у Србији.

Одбор је успоставио активну сарадњу са Заводом за унапређивање образовања и васпитања у Београду као стратешким партнером.

„Оваквим дивним концертима скрећемо пажњу на зграду старе Учитељске школе која стоји овде и вапи да буде обновљена“, рекла је деканка факултета професорка Виолета Јовановић и нагласила да припреме за обнову школе теку од пре три године, али да обнова још није почела.

„Тражимо заједно са Министарством просвете тај чаробни пут до фондова за обнову који у нашој држави још није институцијализован, на начин како се то ради у Европској унији, где су обновљени читави градови, реновирани и рестаурирани универзитети“, објаснила је професорка Јовановић.

Чланови Одбора за обнову су декан Факултета Виолета Јовановић, председник, академици Љубомир Симовић и Драгослав Михаиловић, Емир Кустурица, Живорад Жика Николић, Сергеј и Томислав Трифуновић, Драган Лукић, Александар Аврамовић, професори факултета Милош Ковачевић, Андерја Савић, Тиодор Росић, Марко Ђорђевић и Золтан Мелиц са Педагошког факултета из Баје (Мађарска).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво