Читај ми!

Серија „Породица“, шта се све дешавало у вили Мир пре 20 година

Ове године су две деценије од хапшења Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије и Савезне републике Југославије. На тај догађај – подсетиће нас драмско виђење дешавања преточено у мини телевизијску серију „Породица“. Потписује је редитељ и сценариста Бојан Вулетић, а пет епизода биће приказано на РТС-у, сваке вечери од 29. марта.

Три немирна дана у вили Мир – последњи драматични сати заједничког живота тада најутицајније породице у Србији, уочи хапшења Милошевића.

Амбициозна и одважна играна реконструкција поткрепљена документарним записима, заснована на фактографији, аутентичним снимцима, сведочењима актера догађаја. Има и фикције – неке сцене базиране су на претпоставкама, уз дозвољене уметничке слободе. 

„Ми смо били сведоци тога како је изгледало то испред куће и у тадашњој власти савезној и републичкој. Али, мало ко зна како се унутра породица осећала, шта су они радили, шта су мислили, да ли су се прибојавали, чега су се прибојавали и чини ми се да је то оно најзанимљивије што ће гледаоци имати прилике да виде“, објашњава редитељ и сценариста Бојан Вулетић.

Деликатна тема, комплексне личности – за глумце изазов, огроман. Уз боју гласа, говор, покрете, гестикулацију, беспрекорну мимику, евидентна је сличност са Милошевићем, у чији је ум у серији – маестрално проникао искусни Борис Исаковић.

„Нисам ни овога пута бежао од имитације, али на одређени начин ви не можете никада да изгубите из вида да та имитације може бити само то. И заправо кад се деси оно у глумцу да имитација вас одводи тамо у средиште тог човека и кад она почне да се спаја са вама као личношћу, онда имате осећање да сте на правом путу“, наводи Исаковић.

У причи која се издиже над политиком, јер осликава људске рањивости, инспиративан глумачки простор искористила је Мирјана Карановић, у улози Мирјане Марковић.

„Оно што је мени било јако важно, то је да се ослободим свега што је нека претходна или да не кажем предрасуда или нека слика унапред коју имамо о тој жени, да бих могла да из једне нуле, једне неутралне позиције приступим том лику“, истиче Карановићева.

Уз многе личности из тадашњег политичког живота Србије које видимо у серији – поред осталих Зорана Ђинђића, Војислава Коштуницу, Чедомира Јовановића, у Породицу су ушли и имагинарни ликови чије судбине носе одређену симболику – ТВ репортерка, кућна помоћница и једна пензионерка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво