Тринаесто издање „Кустендорфа“ ближи се крају

Последњи дан Међународног фестивала „Кустендорф“ резервисан је за најновија остварења у којима игра Милош Биковић – филм „Слуга“, који већ постиже рекорде гледаности и романтичну комедију „Хотел Београд“ која ће премијерно бити приказана на Мећавнику. Вече је резервисано за свечано затварање и доделу награда.

Од социјалних драма, преко интимних, породичних прича до мелодрама - у оквиру такмичарског програма приказана су остварења аутора из 13 земаља. Стилској и продукционој разноликости „Кустендорфа допринело је 16 краткометражних и четири документарна филма.

Међу ауторима су не само филмски професионалци, већ и новинари, писци, па и једна историчарка уметности. Маја Новаковић је из Сребренице. Дипломирала је на Филозофском факултету, а документарним остварењем А сад се спушта вече истражује однос сликарства и филма.

„Главна инспирација и упориште за филм јесте моје детињство. То је моје село, то су моје баке са којима сам ја чувала овце када сам била мала. То су моје шуме, моје ливаде, моји потоци“, каже Маја Новаковић.

Краткометражни играни филм Онај који доноси кишу Исидоре Веселиновић, прати проблематичну градску девојку, којој одлазак у природу мења живот.

„Треба бити искрен и то некад може да буде ризично и болно, али се такви радови увек препознају. Када гледам филм, осетим када је аутор 'ставио срце на длан' и рекао, 'ево, то сам ја'“, сматра Исидора Веселиновић.

„Оно што нам је потребно јесте разноврсност, да чујемо различите гласове. Систем се променио са неколико великих играча, и данас сви филмови личе. Велики изазов за кинематографију у будућности је како бити оригиналан. Ту је и питање језика који би аутори требало да чувају. На пример, италијански језик је диван, али све чешће моје колеге и ја потпадамо под тренд глобализације и онда снимамо на енглеском језику“, истиче члан жирија, италијански редитељ Паоло Вирци.

Приказани су сви филмови у такмичарској селекцији и сада ће о наградама одлучивати жири који сачињавају Паоло Вирци, италијански редитељ и продуцент, Тонино Бенаквиста, француски писац и сценариста и руски шаховски велемајстор Владимир Ткачијев. Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ доделиће Мишел Аматје.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара