Фестивал ауторског филма – најбоље од најбољег

После филма „Паразит“, добитника Златне палме који је отворио Фестивал ауторског филма, Београђани су треће вечери у Комбанк дворани видели и већ награђиван филм „Синоними“.

Израелац Јоав жели да постане грађанин Француске, и да избрише своје порекло. Одлучан је да више никада не изговори ни једну реч на хебрејском.

Синоними, филм израелског редитеља Надава Лапида, понео је најпрестижнију награду Берлинског фестивала – Златни медвед, и награду критике „Фипресци“ која га је описала као изузетно оригинално дело са оштром и суптилном политичком поруком.

„Предност Фестивала ауторског филма је та да се налази у најбољем тренутку године, када може да направи један потпуни пресек кинематографија која је иза нас. Имате могућност да прикажете најзначајније филмове са 'Санденса', као и фестивала у Берлину, Кану, Венецији, Торонту“, каже Игор Станковић, директор ФАФ-а.

У оквиру главног програма овогодишњег фестивала биће приказано више од двадесет остварења од којих ће се дванаест такмичити за Гран-при награду „Александар Саша Петровић“.

Међу њима је и филм Ватра ће доћи, Оливера Лаксеа, који је на Канском фестивалу добио награду жирија у програму „Известан поглед“. Говори о осуђеном пироману чији покушај да у родном селу почне живот испочетка остаје без успеха, због пожара који је захватио цело подручје.

С обзиром на то да је фестивал посвећен стваралаштву Душана Макавејева, пре остварења у главном програму, у Комбанк дворани публика може да види његове кратке филмове. Међу њима и филм из 1958. године Споменицима не треба веровати.

„Један продуцент који је радио са Макавејевим ми је испричао да је то био један јако чудан човек, који је знао да направи филм, а да се филм не види док се ствара“, навео је Станковић.

Од ове године на Фестивалу ауторског филма, као стално признање, додељиваће се награда за најбољи сценарио која носи име Гордана Михића, чија су дела обележила југословенску, српску и европску кинематографију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво