Почиње Фестивал археолошког филма у Сремској Митровици

У Сремској Митровици почиње 16. Фестивал археолошког филма на коме ће до петка, 29. новембра, бити приказано 12 филмова у Малој сали Музеја Срема.

„Филмови који ће бити приказани током 16. Фестивала, филмови су које добијамо у сарадњи с Народним музејом у Београду, а који већ више од 20 година организује Међународну смотру археолошког филма", рекао је Слободан Максић из Музеја Срема.

Ове године, на Фестивалу у Музеју Срема, биће приказано 12 филмова, највећим делом српске продукције, али и неколико филмова египатске продукције, земље која је ове године била гост Смотре у Народном музеју.

Осим филмова из српске и египатске продукције, биће приказан и један филм из Италије, један из Црне Горе и један филм рађен у српско-аустралијској копродукцији.

„Филм који смо радили у копродукцији с колегама из Аустралије, прати рад археолога који ради на ископинама на локалитету Глац, у Сремској Митровици, и мислим да ће, као и сви остали, бити посебно занимљив публици“, рекао је Максић.

Публика ће у понедељак моћи да погледа филмове Манастир Светог Антонија (Египат), Ближе Максимијану (Србија), Рим ван Рима II (Италија), а у уторак Борђош (Србија).

У среду су на програму филмови Абу Симбел (Египат), Карнак (Египат), у четвртак Праисторија никшићког краја (Србија), Винча на Бањици (Србија) и Пештер у бронзано и гвоздено доба (Србија), а у петак филмови Краку Лу Јордан (Србија), Одежда кнеза Лазара (Србија) и Тајна римске гробнице (Србија).

Свакога дана пројекције почињу у 18 сати у Малој сали Музеја Срема.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар