Ана Марија Роси на фестивалу у Лесковцу: „Лајф“ је права редитељска посластица

У оквиру пратећег трибинског програма фестивала „Лајф“, под називом „У крупном плану“ глумац Богдан Диклић разговарао је са фестивалском публиком у Биоскопу Лесковачког културног центра. Организована је и традиционална конференција редитеља.

Теона Стругар Митевска, гошћа фестивала, на конференцији за медије, говорила је о неочекиваном успеху њеног филма Господ постоји, њено име је Петрунија, у времену када је биоскопска публика малобројнија у односу на период пре двадесет година.

„Сви моји филмови су ауторски, али се са овим филмом десило чудо. Не само да функционише на фестивалима, него је и филм који има веома богату биоскопску дистрибуцију. Филм је продат на 35 територија по целом свету, од Француске,  до Бразила, Кореје, Кине, Аустралије и даље, што је за редитеља јака ствар. Дубоко верујем да ауторски филм има своје место у биоскопима што се у последњих двадесет година изгубило“, рекла је Стругар Митевска.

Драган Маринковић који је режирао филм Пијавице на основу истоименог књижевног дела Давида Албахарија, истакао је да кинематографија у српској књижевности може наћи плодно тло за снимање филмова.

„Сматрам да је српска литература заиста значајна и да ту има доста квалитетних писаца. С друге стране, имам утисак да српски филмови нису посветили довољно пажње тој литератури, а ја сам један од оних који жели да се бави тиме. Милорад Павић и Светислав Басара су аутори по чијој сам литератури радио филмове, и могу вам рећи да је филмска сарадња са писцима изузетна иако многи не мисле тако“, изјавио је Маринковић.

Ана Марија Роси је истакла да је пуна сала Народног позоришта у којој је синоћ приказан њен дебитантски филм Ајвар за њу као редитеља велика сатисфакција, а да је фестивал „Лајф“ „празник“ за редитеље.  

„Домаћи фестивали широм Србије, као што је 'Лајф' у Лесковцу су добри јер да нема њих, ми бисмо живели у херметично-аутистичној заблуди да је филм оно што у Београду пуни биоскопе. А није тако. Мислим да је добро да филмски аутори путују са филмом и ван Београда како би видели како им филм дише, а 'Лајф' као једини фестивал режије у Србији, је права редитељска посластица“, рекла је редитељка.

Редитељска размена искустава 

У оквиру пратећeг фестивалског програма, представљена је и нова сезона серије Дуг мору.

Бојан Вулетић, редитељ и сарадник фестивала, истакао је циљ ове конференције која се традиционално организује сваке фестивалске године.

„Теме којима ћемо се на овогодишњој конференцији редитеља бавити најпре су о томе колико је филмски стваралац слободан да бира теме којима ће се бавити, односно колико то утиче на његову жељу и тежњу да опстане на тржишту, и буде видљив на фестивалима, како би његов филм као комерцијални производ био боље пласиран обичним грађанима, а не само професионалцима“, рекао је Вулетић.

Додао је да су теме конференције и „диктирање тема“.

„Сведоци смо да Нетфлиx и друштвене мреже све више утичу на ауторе и колико закон штити ауторска права. Бавећи се овим темама, чућемо каква је ситуација у региону, да та нека искуства међусобно разменимо и да на неки начин видимо позицију редитеља у савременом филму, његову независност и значај који у будућности тај позив може да има“, изјавио је Вулетић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво