Документаристи из целог света у Пожеги

У наредних десетак дана у Пожеги се окупља више од 50 филмаџија из преко 30 земаља, међу њима су студенти филмских школа и млади филмски професионалци – као учесници кампа „Интеракција“ и мастеркласа "Interdoc", афирмисани редитељи документарног филма – као предавачи на поменутом мастеркласу и гости програма „Интерскрин“, али и визуелни уметници који раде у пољу видео-уметности, као учесници програма IVA.lab.

Међународни студентски филмски камп „Интеракција“, од 20. августа, улази у своју другу фазу.

Екипе у Ужицу, Чачку и Ивањици данас снимају последње кадрове за своје будуће документарце на тему Свакодневни ритуали. Екипа у Чачку се бави свакодневицом једне занимљиве тинејџерке, ивањичка екипа је пронашла своју причу у дневним ритаулима православних монахиња, док ужичка екипа документује живот станара једне вишеспратнице.

Са снимљеним материјалом, екипе вечерас стижу у Пожегу, где од сутра почиње фаза монтаже и постпродукције која ће трајати све до 27. августа када је планирана претпремјерна пројекција у Пожеги. Премијера ових филмова заказана је за 28. август 2019, у 21 час, у Дворани Културног центра Београда.

Прву фазу продукције, поред локалних координатора и извршног продуцента, пратио је и подржавао кроз консултације са екипама, Ефим Грабој, редитељ из Изреала.

„Мој утисак је да продукција овогодишње 'Интеракције' има потенцијал да буде врло високог квалитета. Екипе су добро избалансиране, другачије једна од друге, спремне и способне да савладају све препреке које су се пред њима појавиле. Са узбуђењем очекујем почетак процеса монтаже филмова“, истакао је супервизор, Ефим Грабој.

Истовремено, вечерас у Пожегу стиже и 20 учесника 9. Међународног мастеркласа документарног филма "Interdoc". Млади филмски аутори, студенти филма из Чешке, Литваније, Канаде, Индије, Француске, Словеније, Италије, Пакистана, Велике Британије, Јужноафричке Републике, САД, Бенина, Мекиска и Србије присуствоваће предавањима афирмисаних редитеља документарног филма Небојше Слијепчевића, Владмира Перовића и Младена Матичевића.

Овогодишњи "Interdoc" отпочиње предавањима хрватског редитеља Небојше Слијепчевића, 20. августа, а такође у пратећем програму Интерскрин, исте вечери, биће приказан његов вишеструко награђивани филм Србенка. Након пројекције, учесници мастеркласа и кампа, као и шира публика, имаће прилику да разгварају са аутором.

Програм Интерскрин у Пожегу у наредних осам вечери доноси изврсне награђиване документарце. У једној од хала бивше фабрике „Младост“ у простору названом „Филмарт рум“, сваке вечери од 21 сат, Пожежане очекују одлични документарци.

Осим Слијепчевићеве Србенке на програму је и документарац Небеска тема – прича о Влади Дивљану Младена Матичевића, као и два дугометажна документарца приказана на ИДФА фестивалу и бројним другим – Жеђ каменог мора редитеља Владимира Перовића и аргентинско-катарска копродукција Конструкције редитеља Фернанда Мартина Рестелија из Аргентине.

Целовечерњи програм под називом Мало филмске разоноде обухвата десетак кратких фимова Милоша Томића, међу којима и филм Музичке трауме који је приказан на „Док Лајпцигу“ и номинован је за Европску награду за анимацију Емиле (European Animation Award Emile).

И поред набројаних програма, Пожега је место сусрета документариста и визуелних уметника који ће се бавити продукцијом видео-радова. У наредних осам дана у Пожеги ће у оквиру пројекта IVA.lab (интер-видео-акција) боравити и два домаћа визуелна уметника – Иван Петровић и Дејан Клемент.

IVA.lab је четврти пут подржан од стране Министарства културе и информисања Србије, док се 14. МФСК „Интеракција“ реализује под покровитељством Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Града Чачка, Општине Ивањица и продуцентске куће „Синамон филмс“, уз подршку бројних партнера и пријатеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво