На Самои забрањен филм о Елтону Џону, цензура и у Русији

Пацифичка држава Самоа забранила је биографски филм Елтона Џона „Рокетмен“ због приказа хомосексуалности. И руски дистрибутер цензурисао сцене хомосексуалног секса и употребе дрога приказаних у „Рокетмену“.

Око 97 одсто људи на Самои се идентификује као хришћани, а друштво се генерално сматра конзервативним и традиционалним.

Према закону о кривичним делима из 2013. године, содомија се сматра прекршајем који се кажњава са до седам година затвора, чак и уз пристанак обе стране, преноси АП.

Главни цензор Самое Леиатауа Ниуапу Фауи изјавио је за Самоа обзервер да је хомосексуална активност приказана на екрану кршила законе и да се не уклапа у хришћанска уверења те земље.

Цензор је новинама признао да је то „добра прича, у смислу да се ради о појединцу који покушава да настави живот“.

Филм испитује Џонову сексуалност и однос са тадашњим менаџером Џоном Рејдом, а филм има за циљ да ухвати суштину живота музичара, пише агенција.

И руски дистрибутер је цензурисао сцене хомосексуалног секса и употребе дрога из Рокетмена, а Елтон Џон је у заједничком саопштењу са филмском екипом написао да је то „тужан одраз подељеног света у којем још живимо који и даље може тако окрутно де не прихвата љубав између двоје људи“.

Руски активисти за права хомосексуалаца и истакнуте личности осудили су тај потез. Иако хомосексуалност није криминализована у Русији, анимозитет према геј људима остаје јак.

Самоа, у којој живи око 200.000 људи, такође је забранила филм Милк из 2008. године у којем је глумац Шон Пен приказао америчког геј активисту Харвија Милка.

Откако се од пре 10 дана приказује у биоскопима, Рокетмен је зарадио око 101 милион долара широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво