Кен Лоуч – како се променила радничка класа

Ангажоване социјалне и политичке теме савременог света у фокусу су овогодишњег 72. Канског фестивала. Такав је и нови филм двоструког канског победника Кена Лоуча о којем је ексклузивно говорио за РТС.

Неуморни посматрач друштва, наставља борбу за радничка права. У дирљивој породичној драми Жао нам је што смо вас пропустили, британски редитељ Кен Лоуч немилосрдно критикује неолиберални капитализам, склапајући мучну слику живота људи из најугроженијих слојева.

Да ли је нови филм, наставак социјалне драме Ја Данијел Блејк?

-Филм је нека врста паралеле Данијелу Блејку где смо открили да многи запослени људи одлазе у банке хране. Сада смо истраживали колико се радничка класа променила. Некада си као запослен имао новца да издржаваш породицу. Више није тако.'

Шта на вас, током дугог истраживања, оставља најачи утисак?

-Радници постају све рањивији, у целој Европи. Као возач у овој причи. Он вози комби, нема боловање, нема плаћен одмор, ако доживи несрећу, сам плаћа поправку. То је неприхватљиво. Наднице су све мање, а радно време све дуже.

Које је кључно питање филма Жао нам је што смо вас пропустили?

-Због чега је експлоатација радничке класе тако велика. Одговор је – због тржишне економије коју диктирају велике конкурентске приватне корпорације. Такмиче се нудећи јефтину робу и услуге, а јефтине су за то што све више израбљују радничку класу.

Фестивал који многи доживаљавају као гламузорну фешту, ипак је доследан традицији да буде одраз света из угла бунтовних аутора.

број коментара 0 Пошаљи коментар