Мај, месец ауторског филма у домаћим биоскопима

У сусрет 72. Канском фестивалу, једном од највећих филмских фестивала где ауторски филмови започињу свој живот, Фестивал ауторског филма и „Мегаком филм“ организују месец ауторског филма. Месец мај обележиће најгледанији филмови са 24. ФАФ-а, „Сутон“ редитеља Ласла Немеша, „Девојка“ редитеља Лукаса Донта и филм „Граница“ Алија Абасија, који ће се наћи на биоскопским репертоарима широм Србије.

Остварење Сутон, мађарског редитеља Ласла Немеша, познатог по филму Шаулов син добитника награде Оскар за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, публика ће имати прилике да погледа у биоскопима од 2. маја.

Прича прати младу девојку која жели да ради у легендарној продавници шешира – продавници која је некада била у власништву њених родитеља. Када нови власник одбије да је запосли, она започиње потрагу за својом изгубљеном прошлошћу.

Филм је препознат од стране жирија ФИПРЕСЦИ на фестивалу у Венецији, а о успеху овог филма говоре и подаци да је филм приказан на преко 20 фестивала широм света.

Након добитника Оскара, публика ће од 16. маја имати прилике да погледа рад дебитанта Лукаса Донта чији је филм освојио чак четири награде на Канском фестивалу 2018. године, а затим и био један од најгледанијих на Фестивалу ауторског филма.

Девојка је приказана на више од 30 фестивала и освојила је више од 20 награда, а највећи успех остварио је глумац Виктор Постер чија невероватна интерпретација 15-годишње Ларе, одлучне девојке која предано ради на томе да постане професионална балерина, довољан је разлог да се не пропусти овај филм.

Лара, уз подршку свога оца, у новој школи се у потпуности посвећује свом циљу. Међутим, њене тинејџерске фрустрације и нестрпљење почињу расти након што схвати да се њено тело одупире строгој дисциплини зато што је рођена као дечак.

Последњи дани маја резервисани су за филм који се својом естетиком и причом изједначава са бајком. Остварње Граница редитеља Алија Абасија, домаћа публика поново има прилику да погледа на великом платну и то од 30. маја.

Овај жанровски филм говори о службеници на царини, Тини, која има невероватан осећај да препозна кријумчарење. Али, када једнога дана са трајекта сиђе човек сумњивог изгледа и не успе да дозна шта крије, она постаје опседнута њиме и његовом узнемирујућом ауром.

Започиње истрагу која ће открити много више него што је очекивала: ускоро ће морати да се суочи са застрашујућим истинама о себи и човечанству.

Традиционално, у новембру ове године, одржаће се јубиларно 25. издање Фестивала ауторског филма, на којем ће, као и сваке године, бити приказна остварења са различитих поднебља и култура, изузетне уметничке вредности и ауторског израза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво